Album týždňa: Alt-J - The Dream

Album týždňa: Alt-J - The Dream

V piatok vyšlo hneď niekoľko vhodných kandidátov na Album týždňa: shoegazový “Flicker” od Andyho Bella z Ride, takmer folkrockový “Dragon New Warm Mountain I Believe In You” od Big Thief, dynamický a hosťami nabitý “Earthling” Eddieho Veddera, rokenrolový  “Lucifer on the Sofa” od Spoon a napokon aj najpestrejší a najodvážnejší zo všetkých adeptov - The Dream od Alt-J.

Ak by novinka Alt-J vyšla niekedy v neskorých 60. a  70. rokoch, hovorili by sme celkom určite o progresívnom rocku a art rocku. A je to trochu paradox, keďže Alt-J brala za svojich aj tá konvečnejšie cítiaca časť poslucháčov tzv. indie-music. V šiestej a siedmej dekáde, naopak, tvorili pop a progresívne, artové nahrávky akoby dva rôzne svety, ktoré sa len niekedy stretli v diele génia.

Trojica z Leedsu začala na novinke pracovať ešte v roku 2020 a povedala si, že pôjde pokojne aj do epických útvarov a veľkoryso vystavaných štruktúr, ktoré by mali slúžiť textu, rozprávaniu. Za normálnych okolností by to dopadlo ako jedna veľká, predvídateľná nuda, kde sa všetko točí okolo jednej sľučky, skromného motívu s veľa veľa rozprávaním resp. spevom. Nie však v prípade Alt-J.

Ak si hovoríte, že už dlho sa niekto populárny nepohral s muzikou natoľko, aby spájal detroitské techno, gospel, alternatívny rock s folkom až blues, a ak si hovoríte, že by vás to mohlo baviť, v oboch prípadoch ste na tom veľmi dobre. A ako to vlastne drží pokope? Nie vždy dokonale, ale o tom sú Alt-J: „Považujeme sa za takých kovbojov. My nevieme ako sa píše naozajstný popový hit. Máme však nápady, drobné motívy, nejako ich zliepame dokopy, hoci je pravda, že na tomto albume sme už skúsili písať hudbu takým tradičným pesničkovým spôsobom,“ uvádza na margo nového albumu Gus Unger-Hamilton.

Naše skladby sú často zmesou viacerých našich skíc. A niekedy nás inšpirujú skutočne len maličkosti. Napr. jam session po niektorom z koncertov. Alebo pohľad do diaľky, na kostolnú vežu v daždi. Takáto drobnosť, akou je pozorovateľ škaredého počasia v teple príbytku, môže viesť k textu o súrodencoch, ktorých zastihne búrka v horách, pričom príbeh má otvorených koniec: celkom isto niekto zomrie, my sa však už nedozvieme, či táto dvojica vidí smrť niekoho iného, alebo sama padá do hĺbky.


 

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame