Album týždňa: Mitski - Laurel Hell

Album týždňa: Mitski - Laurel Hell

Musela s hudbou seknúť, aby pochopila ako veľmi hudbu miluje. Po štyroch rokoch sa Mitski vrátila vyzretejšia, skúsenejšia a s jasnou predstavou ako chce znieť a aký odkaz chce svoju hudbou šíriť. Ako uviedla samotná Mitski, jej album v začiatkom zapadal skôr do žánrov punk či country, nakoniec ale fanúšikovia dostanú Mitski v podobe, v akej sú na ňu zvyknutí, hoci sa vybrala tanečnejším smerom. Skladby na albume však vôbec nie sú celkom nové. Mnohé z nich vytvorila ešte v roku 2018, dokončila ich v období lockdownu. Na pomoc so šiestym albumom si opäť zavolala producenta Patricka Hylanda, s ktorým sú zohratou dvojkou už niekoľko rokov.

Informácie o tom, že Mitski si odchod z hudobného biznisu rozmyslela, sa stali minulosťou ešte počas jesene minulého roku, kedy vydala singel Working For The Knife a krátko na to potvrdila vydanie celého albumu. Mitski si vďaka dlhšej pauze mohla konečne užívať normálny život, nemusela bojovať o prežitie v hudobnom biznise a mohla sa zamerať na seba. „Potrebovala som vytvoriť love songy o vzťahoch, ktoré ale nebudú o tých večných bojoch, kde niekto vyhrá a niekto prehrá. Potrebovala som tie skladby na to, aby som dokázala odpustiť sebe aj iným. Stále robím chyby, nie som dokonalá a nechcem sa stavať do úlohy vzoru, ale nemyslím si, že som zlý človek,“ uviedla Mitski, ktorá skladba písala hlavne pre seba a kvôli sebe.

Arthur Russell, Abba, Beverly Glenn - Copeland, Hall and Oates či Vangelis. Práve to sú mená, ktoré Mitski počúvala som svojím producentom Patrickom Hylandom počas nahrávania a kde ako vôbec netaja hľadali inšpiráciu. „S každým jedným albumom sa nám darí viac a viac ušiť ho Mitski na mieru. Čoraz menej myslíme na publikum, viac sa snažíme, aby to bavilo hlavne ju,“ uviedol producent albumu. „Ten album je mojou rezignáciou. Cítite z neho, že niečo končí a celé je to zabalené do popu, ktorý znie ako z 80.rokov,“ dodala Mitski pre magazín Crack.

Albumy Puberty 2 a Be The Cowboy priniesli Mitski veľký úspech, a to aj u kritikov, ktorí ju označujú za jednu z najtalentovanejších pesničkárok a hudobníčok tejto doby. Napriek tomu sa Mitski rozhodla, že sa nechce opakovať a staviť na istotu. Počas pauzy si vyčistila hlavu a dnes chce robiť hudbu hlavne tak, aby ju to bavilo či mala vďaka nej istú formu terapie. „Vedela som, že nejdem nahrať album Be The Cowboy 2. Hoci som mala pocit, že sa potrebujem chrániť, nechcela som medzi mňa a poslucháčov postaviť stenu. To nie je dôvod prečo robím hudbu. Hudba je niečo, čo ma dokáže zasiahnuť, zachrániť, vryť sa mi do srdca,” prezradila Mitski.

V septembri 2019 Mitski odohrala koncert v Central parku a zároveň oznámila, že končí. „Vtedy som si hovorila, že čo to robím? Že sa vzdávam kariéry, na ktorej som roky makala.” Mitski ale vedela, že to spraviť musí a dnes už vieme povedať, že urobila dobre. Pauza jej prospela. „Na to, aby ste zotrvali v hudobnom biznise, musíte stále robiť kompromisy alebo dokonca veci, ktoré vôbec nechcete, aj keď vaše srdce a duša pritom plačú. Robíte to každý deň, niekoľko rokov. Musíte akceptovať, že ste produktom, nie človekom, a to môj mozog nedokázal pochopiť,“ uviedla Mitski. Dnes už má nastavené hranice, sústredí sa hlavne na hudbu a snaží sa nenechať sa hudobným biznisom zhltnúť. „Chcem robiť hudbu ako svoje povolanie, nepotrebujem na nej zarábať šialené peniaze,“ uviedla Mitski.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame