Album týždňa: FKA Twigs – Caprisongs

Album týždňa: FKA Twigs – Caprisongs

Burial, Bonobo, The Weeknd, Earl Sweatshirt či MØ… bolo z akých albumov vyberať v januári 2022. Mňa však najviac zaujal počin, ktorý nesie označenie „mixtape“. A vôbec sa netreba obávať niečoho podradného, menej dobrého, nahrala ho totiž pedantná hudobníčka, ktorá sa odjakživa hlásila k snahe robiť poctivé umenie a posúvať hranice. Na tejto nahrávke síce posúvala viac svoje hranice než hranice hudby ako takej, ale tiež dobre. Caprisongs je tretí dlhohrajúci počin od Britky FKA Twigs a názvom odkazuje na jej znamenie v horoskope – capricorn, teda kozorožec. Aj ho vydala veľmi blízko svojich 34. narodenín, v najbližší možný albumový piatok, akoby tým naznačovala svoje znovuzrodenie.

Nie je to mixtape v hip-hopovom slova zmysle. FKA Twigs ho neponúka zadarmo a až na jednu výnimku sú jej skladby pôvodné, bez zjavnej inšpirácie, ibaže nahrané do konceptu MC kaziet, ktoré si FKA Twigs ako malé dievča rada nahrávala cez magnetofón. Celou nahrávkou sa nesú zvuky niekdajšej kazetovej kultúry – na začiatku FKA Twigs vkladá kazetu do magiča, aby ju mohla počúvať, potom však hudbu naostro vypne gombíkom, aby mohla znieť ďalšia časť skladby alebo rovno ďalšia pieseň. Zároveň tu možno počuť útržky jej rozhovorov s priateľmi, ktorými si chránila mentálne zdravie počas sociálnej izolácie.

Celé nové dielo napísala FKA Twigs počas karantény, čo už dnes, takmer dva roky od vypuknutia pandémie, nie je medzi interpretmi žiadna rarita, no kým väčšina pandemických albumov je temnejšieho rázu – vyrovnáva sa so svetovou situáciou, s izoláciou a priťaženým vnútorným prežívaním – FKA Twigs akoby pandémia prospela. Na Caprisongs je omnoho uvoľnenejšia, veselšia, pesničkovejšia a dynamickejšia ako predtým. Veď sa aj nechala počuť, že po zraniteľnej a smutnej Magdalene – albume, na ktorom sa najmä vyrovnávala s rozchodom s hercom Robertom Pattinsonom – chcela urobiť „feel good music", teda hudbu, pri ktorej by sme sa cítili dobre.

Veselý ráz nového projektu FKA Twigs sa podaril nielen napriek pandémii, ale aj jej vlaňajšiemu súdnemu procesu s posledným frajerom z hereckého prostredia, Shiom LaBeoufom, ktorého označila za tyrana, pri ktorom si nedokázala predstaviť, že by ho opustila a pustila sa opäť do práce. Našťastie sa jej to podarilo a Caprisongs svojím označením „mixtape", ale aj svojím celkovým vyznením oslavuje jej novonabudnutú slobodu. Až tak, že viac ako o ďalšom vzťahu, ďalšom rozchode, je tento počin o nej samotnej. FKA Twigs sa už viac neľutuje. Ako sa vyjadrila sama hudobníčka, Caprisongs je jej cesta späť k sebe samej, na ktorej ju sprevádzajú priatelia a spolupracovníci. S albumom jej pomohol najmä španielsky producent El Guincho, ale aj 9 hostí na mikrofóne a ešte viac producentov, spomeňme aspoň mená The Weeknd, Jorja Smith a Arca.

S vyšším počtom hostí nastupujú v polovici albumu aj mainstreamovejšie skladby. Tuto to v preklade znamená predvídateľnejšie melódie aj otravnejšie vokály. Potom sa to však, našťastie, upokojí a opäť sa môžeme tešiť z typicky nežnej a napínavej FKA Twigs. V trinástej skladbe Minds Of Men sa jej vokál krásne vlní, sčasti za to môžu jej spevácke schopnosti, sčasti efekty – s ktorými však bravúrne pracuje ona alebo človek, ktorý jej to takto pekne podokrúcal. A čo je najlepšie, napriek jasnému otvoreniu sa širšiemu publiku FKA Twigs nezabudla na to, v čom vždy excelovala – na svoju brutálnu svojhlavosť. Je pravda, že mi trošku chýba „kinematografickosť", ktorú nastolila na albume Magdalene, ale toto je iný projekt a to môžeme rešpektovať.



Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame