Album týždňa: London Grammar - Californian Soil

Album týždňa: London Grammar - Californian Soil

V roku 2017 vydali London Grammar album Truth is A Beautiful Thing, vďaka ktorému sa dostali na čelo britského albumového rebríčka, ale aj bližšie k mainstreamu a šoubiznisu. A práve to bolo pre kapelu, a predovšetkým speváčku Hannah Reid, silnou skúsenosťou. Takou silnou, že hrá hlavnú úlohu na už tretej štúdiovke Californian Soil. Posmešné komentáre zvukárov na koncertoch o tom, že ženy predsa technickým veciam nerozumejú, cez styling, ktorý jej nútili počas fotení či pocit, že hudobníci sú už len preto mužmi braní oveľa vážnejšie. Aj to bola inšpirácia spraviť album, na ktorom sa postaví sama za seba. „Mizogýnia je niečo primitívne, ale práve preto je to niečo, čo sa ťažko mení. Je to zároveň niečo desivé. Práve tento album je o prevzatí kontroly nad svojim životom, predstavujete si, aké by to bolo skvelé, a potom si kladiete otázku, prečo to tak vlastne automaticky nie je. Prečo mi ako žene nie je dovolené mať nad vecami kontrolu. Pýtam sa, či to viem zmeniť,“ uviedla Hannah Reid.

Ešte niekedy v roku 2017 vôbec nebolo také isté, že London Grammar ešte nahrajú nejaký album. Speváčka kapely Hannah Reid bola totiž zo situácie a postavenia žien v hudobnom biznise taká sklamaná, že si začala uvedomovať, že to možno nie je pre ňu. „Mala som pocit, že toto je svet, pre ktorý nie som stvorená. Hovorila som o tom s Danom a Dotom z kapely a povedala som im, že nechcem koniec, ale veci sa musia zmeniť. Nechcela som už prežívať to, čo po ostatnom turné. Vedela som, že tak nedokážem robiť svoju prácu najlepšie ako viem,“ uviedla Hannah Reid po skúsenostiach z turné, kedy cítila, že ju ako ženu jednoducho nikto neberie vážne a odmietala byť len peknou speváčkou.

Z druhej štúdiovky mali London Grammar a predovšetkým speváčka Hannah Reid pocit, že išli, ako sa hovorí, na istotu. Mala pocit, že sa až príliš ukrýva za nástroje a neriskuje. „Hovorila som si, že aj tak to predtým nefungovalo, takže nemám čo stratiť. Už som sa nechcela báť byť zraniteľnou a povedať všetko to, čo povedať chcem bez ohľadu na to, či sa to niekomu bude páčiť,“ prezradila Hannah Reid pre NME. Práve vďaka aprílovej štúdiovke si Hannah Reid upevnila svoju pozíciu speváčky a leaderky kapely, a ostatní to museli rešpektovať.

Nový album London Grammar sme pôvodne mali počuť už koncom zimy, trojici ale plány, tak ako mnohým iným, pokazila pandémia. Na albume ale začali pracovať ešte predtým ako celý svet postihol lockdown. Skladby začali vznikať ešte v roku 2017, teda krátko po vydaní albumu Truth is A Beautiful Thing. Napriek úspechu sa ale kapela prekvapivo vrátila k DIY štýlu práce. Prvé demáče vznikali v domácom a skromnom štúdiu Dana Rothmana, a tentokrát vymenili slávneho producenta Paula Epwortha a album si produkovali hlavne sami. S niektorými skladbami im ale pomohli aj Steve Mac, ktorý robil s Edom Sheeranom, či Charlie Andrew, známy vďaka spolupráci s Alt-j. „S týmto som mala trochu problém. Je predsa toľko skvelých žien producentiek a ja dúfam, že na ďalšom albume už budeme robiť s nimi,“ uviedla Hannah Reid.

London Grammar sa na nový album podarilo napísať doteraz najdynamickejšie a najchytľavejšie skladby. Vznikali ale paradoxne v čase, keď bola kapela veľmi vyčerpaná po turné. Hannah Reid musela opäť bojovať so zdravotnými problémami a boli dni, kedy v štúdiu vydržala len pár hodín a ledva stála za mikrofónom. „Postupne som naberala silu a viem, že bez chalanov z kapely by som to nezvládla,” uviedla Hannah Reid. Ako ale dodala, nechce sa sťažovať, najmä nie v časoch, kedy by hudobníci za možnosť koncertovať dali všetko. A už teraz sa teší na to, kedy nový album zahrajú naživo. Pre London Grammar je to, ako sami hovoria, začiatok novej etapy, navyše s novým tímom, ktorí ich netlačí tam, kde sa necítia dobre.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame