Album týždňa: The Staves – Good Woman

Album týždňa: The Staves – Good Woman

V roku 2018 ohlásili pauzu, aby sa spamätali z nečakanej smrti ich matky. Po troch rokoch prišiel čas na návrat. Sesterské trio The Staves dáva o sebe vedieť vďaka sebavedomej štúdiovke plnej smútku, ale aj nádeje. V živote trojice Jessica, Camilla a Emily sa za uplynulých šesť rokov, teda od vydania albumu If I Was, veľa udialo. Okrem straty matky si prešli aj rozchodmi či príjemnejšími udalosťami, ako je narodenie dieťaťa. Všetko to plánovali spracovať na novom albume, ktorý si pôvodne chceli aj samé produkovať a mal znieť celkom inak ako to, čo počujeme dnes. K výsledku nakoniec výdatne pomohol producent John Congleton, vďaka ktorému folkové trio zvolilo experimentálnejší prístup, a pracovali aj s terénnymi nahrávkami.

The Staves zaujali už v roku 2012 albumom Dead & Born & Grown. Za ten čas prešli kus cesty a v ich prípade rozhodne platí, že čím sú staršie, tým znejú lepšie. Ešte pred nahrávaním novinky Good Woman však trojica zvažovala aj možnosť, že s kapelou už ďalší album nenahrajú. Práve nové hudobné výzvy ich ale nakopli k tomu, aby pokračovali. V textoch sa rozhodli staviť na absolútnu otvorenosť a na celom albume si kladú otázku, čo to znamená byť dobrým človekom či dobrou ženou. Veľkú časť albumu poznačil rozchod Camilly Staveley-Taylor, ktorá ale mnohé skladby na album napísala ešte pred samotným rozchodom. „Je to veľmi depresívne, keď si vďaka svojim skladbám uvedomíte, že je čas z toho vzťahu utiecť,“ uviedla Camilla.

Čakanie na nový album The Staves sa síce natiahlo na dlhých šesť rokov, no takú dlhú pauzu neplánovala ani samotná kapela. S prácami na novom albume začali ešte v roku 2017, no nevedeli nájsť tú správnu cestu, o rok na to už smútili za svojou mamou a prežívali obdobie, ktoré ich poznačilo už navždy. Po čase ale opäť našli chuť, a tak je album zložený zo skladieb, ktoré vytvorili ešte v roku 2017, ako aj zo skladieb venovaných práve zosnulej matke, ktoré nahrali hlavne preto, aby ich mama mohla byť na ne hrdá. Album Good Woman by sme mohli nazvať aj ženským albumom. „Sme ženy a počas nahrávania sme stratili mamu, ktorá bola pre nás tou najlepšou ženou. Našej sestre Emily sa narodilo dieťa – dcéra, a teda opäť žena. Tie ženské témy sa nesú našimi životmi. Od začiatku sme chceli byť úprimné v našich textoch a nebáť sa,“ uviedla k novým skladbám Jessica.

Kto som? Kam môj život smeruje? Čo som spôsobila svojim rozhodnutiami? Aj to boli otázky, ktoré si členky The Staves kládli po ťažkom životnom období plnom strát. Nakoniec práve v týchto témach našli inšpiráciu na nový album. Pomohol tomu aj producent John Congleton. „Ste v období, kedy prežívate silné veci, máte čo povedať, len musíte nájsť spôsob, ako to urobiť,“ povedal kapele známy producent, ktorý spolupracoval aj so St. Vincent či Angel Olsen. To boli slová, ktoré tri sestry potrebovali na to, aby ich kapela vôbec prežila. Začali si veriť a nabrali odvahu. A na albume Good Woman je to, že sa už neboja, aj počuť.

The Staves sa riadia tým, že ak niekomu nemôžete niečo povedať do očí, tak to povedzte v skladbách. Camilla Staveley-Taylor, o ktorej nevydarenom vzťahu je veľká časť albumu, sa tak počas písania skladieb často pýtala, či už nezašla priďaleko. „Keď ste vo vzťahu, častokrát sa začnete na seba pozerať očami toho druhého. Ak to nedopadne dobre, tak sa na seba nepozeráte tými správnymi očami a vidíte sa horšie, ako ste, a práve tí druhí vám diktujú, či ste alebo nie ste dobrý človek,“ prezradila Camilla, ktorá sa na albume nakoniec rozhodla nič neskrývať. „Prežívame niečo ako katarziu. Je dobré, že to konečne vyšlo, a my to môžeme pustiť a nechať žiť svoj vlastný život. Uzatvárame jednu kapitolu,“ uviedli The Staves.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame