Album týždňa: Calexico - Seasonal Shift

Album týždňa: Calexico - Seasonal Shift

Druhý decembrový týždeň už z pohľadu muzikantov, vydavateľov a novinárov prináša spravidla len krátkometrážne nahrávky, ako sú single či EP, výberovky a rarity alebo koncertné albumy. Výnimkou sú každoročne jedno-dve prekvapenia na poslednú chvíľu, ale o tých ešte bude čas a príležitosť si pohovoriť nabudúce. Naším Albumom týždňa je novinka kapely, ktorá bezmála 25 rokov prináša stabilne kvalitnú a originálnu hudbu na pomedzí indies, folku, popu a altcountry. Calexico a Seasonal Shift.

Tento týždeň sa aj naším Albumom týždňa začíname vianočne ladiť, ale bol by omyl považovať Seasonal Shift za monotematický štedrovečerný album predvídateľných nálad či rovno melódií. Joey Burns a John Convertino, ústredné postavy Calexico, mali vždy blízko k hľadaniu inšpirácie v odlišných kultúrach. Portugalské fado, tradičné oslavné mexické piesne, prirodzené striedanie angličtiny a španielčiny, nástrojová i náladová pestrosť, ale predovšetkým rokmi cibrený songcrafting – schopnosť nielen napísať dobrú pieseň, ale ju aj zaujímavo zaranžovať.

Album tvorí 12 piesní a len dve coververzie, ale tie stoja za to: Lennonova Happy Xmas (War is Over), ktorá nás čaká v nedeľu, a Christmas All over Again Toma Pettyho. Obe dostali mexicky znejúcimi dychmi jednak zabrať, jednak nový, vtipný rozmer. S Pettyho skladbou Calexico vypomohol Nick Urata z denverskej kapely DeVotchKa.

Z toho, čo zatiaľ vieme a čo sme zatiaľ z albumu počuli, by sa mohlo zdať, že ide skôr o album na bezstarostnú party pre žánrovo otvorených recipientov. Seasonal Shift však ponúka aj kontemplatívne čísla plné zvláštnych pocitov z konca jedného veľmi špeciálneho roka, ako Nature’s Domain, Glory’s Hope, Tanta Tristeza, Peace of Mind a svojím spôsobom aj titulnú skladbu.

Calexico rozšírili rady hudobníkov, ktorí z toho či onoho dôvodu cítia potrebu prispieť k atmosfére Vianoc, striedania ročných období či zhrnutia roka vlastnou hudbou, resp. úpravami hudby iných autorov. Spomeňme Sufjana Stevensa, Low, Saint Etienne či The Bird and the Bee. Vďaka albumom ako je Seasonal Shift, je Zem v rovnováhe a katastrofa v podobe jednofarebných sviatkov na spôsob All I Want For Christmas Is You aj v tomto roku odvrátená.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame