Album týždňa: Boy Pablo - Wachito Rico

Album týždňa: Boy Pablo - Wachito Rico

Porovnávajú ho s Mac Demarco, on ale dosiahol úspech už ako 17 ročný a zdá sa, že to najlepšie ho ešte len čaká. Jeseň 2020 nám priniesla aj očakávaný debut v Nórsku usadeného hudobníka s koreňmi v Chile - Nicolása Pabla Rivera Muñóza známeho ako Boy Pablo. Po pár rokoch po úspechu so singlom Everytime a zisku niekoľkých cien konečne vydal aj svoj prvý album Wachito Rico. Stále však ako hovorí zostáva obyčajným chlapcom, ktorý mal jednoducho šťastie. „Chcel som ísť na univerzitu a študovať psychológiu. Skúsil som to, ale odišiel som odtiaľ. Som šťastný, že som dostal šancu robiť hudbu,“ uviedol pre NME boy pablo.

Rodičia Nicolása Muñóza sú z Chile, no emigrovali do Nórska, aby svojim deťom zabezpečili lepší život. Ale to odkiaľ pochádzajú im vždy pripomínali, a tak je Boy Pablo na svoje korene hrdý a ukazuje to aj na debutovej štúdiovke, na ktorom často spieva aj španielsky. A aj to ho robí originálnym. Boy Pablo bol však od detstva iný. Nikdy nepil, nechodil na párty a radšej trávil čas doma s rodičmi a pri hudbe. Hoci vyrastal na menách ako Green Day či the Beatles, veľký zlom prišiel, keď objavil hudbu Bon Iver a to ho nakoplo, aby skúsil aj niečo vlastné. Čo sa stalo potom už všetci poznáme. Boy Pablo si však od začiatku svojej kariéry zakladá na tom, aby nestratil svoju nezávislosť a tak si aj preto vytvoril vlastné vydavateľstvo a tak má nad tým čo robí stále absolútnu kontrolu.

Prvé EP Roy Pablo vydal v roku 2017, nasledovala nahrávka Soy Pablo, no ako hovorí až teraz sa mu podarilo nahrať niečo čo je naozaj osobné a absolútne úprimné. Boy Pablo sa na debute Wachito Rico otvoril, no pomohol mu v tom predovšetkým koncept albumu - príbehy vám totiž rozpráva cez svoje alter ego Wachito Rico. Aj vďaka tomu dokáže hovoriť o rasizme, s ktorým sa stretol ale aj úzkostiach, s ktorými bojuje či nespavosti, ktorá ho trápi už roky. Vo svojej hudbe zostáva veľmi osobným a to aj napriek tomu, že jeho hudba znie na prvé počutie veľmi šťastne, romanticky a bezstarostne. „Vždy som obdivoval hudobníkov, ktorí dokážu robiť politické albumy, no ja sám som sa tak ďaleko ešte nedostal,“ uviedol Boy Pablo.

Wachito Rico, teda postava, ktorú si na debute Boy Pablo vymyslel, je príjemný, dobre vyzerajúci chlapík, ktorý nám vyrozpráva svoj ľúbostný príbeh. V skutočnosti však o zážitky zo života samotného Nicolása Muñóza. „Všetky moje skladby sú romantické, ale každá má otvorený koniec. Sú o mne, no nechávam na poslucháčoch, aby si v tom našli niečo vlastné,“ prezradil Boy Pablo. Aby ste jeho hudbe porozumeli ale musíte rozumieť španielčine. Na debut si totiž Boy Pablo trúfol aj na španielske skaldby. „Španielsky hovorím každý deň, ale nikdy som neskúšal v tomto jazyku aj tvoriť. Potom sa ma ale stále niekto pýtal, že kedy vytvorím niečo v španielčine, a tak som si povedal, že prečo to neskúsiť práve na tomto albume,“ uvíedol Boy Pablo.

Samotný Boy Pablo vám odporúča, aby ste si jeho nový album pustili na vinyle, so šálkou kávy alebo v miestnosti, kde budete môcť tancovať. Ak jeho tvorbu už nejaký čas vnímate, debut vás neprekvapí. Boy Pablo však znie oproti starším singlom vyzretejšie. Pomohli mu k tomu aj jeho starší brat a švagor, s ktorými pracoval na skladbách počas celého minulého roka. Čo sa však nemení je, že Boy Pablo stále zostáva obyčajným chalanom, s ktorým sláva zatiaľ nezamávala. „Hral som v Ázii a bolo to úplne šialené. Ľudia si spievali moje skladby. Cítim som sa tam taký maličký, no to bolo to o čom som vždy sníval. Bolo to neuveriteľné, že nejakí ľudia tancujú na môj bedroom pop,“ uviedol Boy Pablo.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame