Album týždňa: Long Distance Calling – How Do We Want To Live?

Album týždňa: Long Distance Calling – How Do We Want To Live?

 Ako chceme žiť? Pýtajú sa nemeckí hudobníci z kapely Long Distance Calling na svojom najnovšom, v poradí už siedmom dlhohrajúcom štúdiovom albume. Majú na mysli rastúcu dichotómiu medzi vedeckým pokrokom a z toho vyplývajúcimi obmedzeniami v osobných slobodách. S koncepčným albumom, ktorý začal vznikať v novembri minulého roka, však navyše veľmi dobre vystihli aj atmosféru v súčasnom svete. Áno, ich novinka je aj o vírusoch.

S post-rockovým žánrom sa u nás v Rádiu_FM stretávame najmä s menami ako Sigur Rós či Talk Talk, táto scéna je však samozrejme oveľa širšia a hýriaca aktivitou aj v roku 2020. Long Distance Calling sú jej špičkovým zástupcom v Nemecku. Debutovali v roku 2007 ceneným albumom Satellite Bay. Bolo to iba niekoľko mesiacov po svojom vzniku a čo je zaujímavé, hlavná štvorica hudobníkov zostala spolu až do súčasnosti.

Gitaristi David Jordan a Florian Füntmann, basgitarista Jan Hoffmann a bubeník Janosch Rathmer za štrnásť rokov vymenili iba dvoch spevákov. To bolo v období, keď prechádzali Long Distance Calling z čisto inštrumentálnej skupiny do pokusov o kapelu so stálym spevákom, aby sa neskôr vrátili opäť k pôvodnej forme s hosťami za mikrofónom.

Tak je to aj na novinke How Do We Want To Live?, kde v skladbe Beyond Your Limits spieva úplne neznámy Eric A. Pulverich z kapely Kyles Tolone. Ako hovoria samotní Long Distance Calling, boli z jeho hlasu takí unesení, že už neriešili nikoho iného; nepotrebovali ďalšie hviezdne meno do svojej zbierky štúdiových hostí, kde nájdete frontmanov z kapiel ako Katatonia, Anthrax a Armored Saint, Anathema alebo The Haunted.

Long Distance Calling na svojom novom albume veľmi šikovne spájajú post-rockovú zrelosť a dlhoročnú zohratosť s temnou atmosférou na pomedzi distopie a utópie. Tá je umocnená veľmi vhodne zvolenými vsuvkami s hovoreným slovom. Štúdiová nahrávka ako celok tak strieda snové, hypnotické momenty s naliehavosťou a znepokojivými odkazmi. Nemá kedy nudiť, poslucháč je neustále v strehu.

Ak máte radi Pink Floyd a nádherne vystavané gilmourovské sóla, na novinke od Long Distance Calling budete hneď viackrát nadšení. Nie náhodou sú Nemci u prominentného vydavateľstva Inside Out Music, ktoré sa pýši širokým katalógom s progresívnou gitarovou hudbou. Do svojho zvuku však okrem vcelku očakávaných inštrumentálnych fráz vkladajú aj inteligentné odkazy na klasiky žánru sci-fi, ale i Terryho Pratchetta či Matrix. Zamýšľajú sa nad úlohou umelej inteligencie v našich životoch, hľadajú odpovede na veľmi aktuálne a naliehavé otázky.

Siedmy album od Long Distance Calling je tým najlepším zo všetkých, ktoré doteraz nahrali. Viem, viem, toto je fráza, ktorú zvyknú hudobníci opakovať zas a znova v súvislosti s každým albumom, ale v prípade How Do We Want To Live? citujem fanúšikov a novinárov, ktorí ku kapele majú veľmi blízko a sledujú jej tvorbu úplne od začiatku. Nemeckí hudobníci tu vytvorili svoj naozaj najzrelší, najvyspelejší materiál s koncepčným prístupom, ktorý až nečakane mrazivo reflektuje našu súčasnosť a podľa všetkého žiaľ aj blízku budúcnosť.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame