Album týždňa: Gum - Out In the World

Album týždňa: Gum - Out In the World

Tame Impala či Pond patria medzi mimoriadne aktívne kapely, ktoré nám na striedačku každý rok ponúknu aspoň jeden nový album. Ak by vám to ale stále bolo málo, tak pre vás je určený čerstvý solový album Jaya Watsona s projektom Gum. Novinka Out in The World nemá ďaleko od toho, čo robí so spomínanými dvoma kapelami. Znieť inak ale ani nie je jeho cieľ. Hlavné je kvalitou sa týmto dvom kapelám aspoň vyrovnať. „Vyrástli sme spolu, sú to moji kamaráti a v čase keď sme mali okolo 20tky, sme počúvali rovnakú hudbu, nedalo sa tomu vyhnúť,“ uviedol na svoju obhajobu Jay Watson aka Gum.

Projekt Gum rozbehol Jay Watson ešte v roku 2014 a odvtedy si pravidelne k tomu projektu odbieha. Vždy vtedy, keď sa v ňom nahromadia emócie, ktoré zo seba potrebuje dostať. Nerobí však žiadne konceptuálne albumy a to, o čom jeho skladby sú, ostáva vždy tajomstvom. Aj o novom albume hovoril pomerne záhadne, keď ho opisoval slovami "album inšpirovaný jednou dôležitou životnou udalosťou". „Neviem robiť skladby o nejakej konkrétnej téme, je to celé len o pocitoch. Vždy to bolo pre mňa komplikované, ak som musel vysvetľovať o čom sú moje skladby. Často aj mne samému dajú zmysel až neskôr. Pre mňa je hudba o vypustení emócií,“ uviedol k albumu Gum.

Zatiaľ čo jeho kapely Tame Impala a Pond sa konceptuálnym nahrávkam nevyhýbajú, s projektom Gum sa Jay Watson žiadnymi témami neobmedzuje. Aj keď na novinke Out In The World by sa o koncepte sčasti dalo hovoriť. Niekoľko skladieb totiž napísal inšpiroavný životmi iných.„Je to môj pokus spraviť album, ktorý je kombináciou mojej fascinácie životmi iných a mojim vlastným pokusom analyzovať a zlepšiť ten svoj,“ prezradil k júnovej novinke, ktorú napriek pandémii vydal v plánovanom termíne Jay Watson. Zoznam hudobných inšpirácií by bol podľa austrálskeho hudobníka vraj veľmi dlhý, no hovorí, že aj na jeho piatej sólovke by ste mali cítiť vplyv jeho hudobného hrdinu - Jimiho Hendrixa.

Všetky projekty, v ktorých sa Jay Watson realizuje, spája úžasná schopnosť prepájať súčasný, moderný zvuk s nostalgiou. A to sa mu podarilo aj na nahrávke Out in the World. Jeho hudba ale častokrát vzniká nudne a žiadne silné príbehy za vznikom skladieb nehľadajte. ˜Mám krásny, no nudný život, a pravdou je, že všetky tie zaujímavé veci vzišli z mojej fantázie. Celý svoj život žijem tak, aby som toho pokazil čo najmenej, čo je pre umelca, ktorý by sa mal vyžívať v utrpení to najhoršie. Keď som bol mladší, tak som nad tým aj premýšľal, ale hovoril som si, že ale veď ja nechcem byť žiadny alkoholik, po niečom takom predsa netúžim,“ prezradil Jay Watson. Na to, aby niečo vytvoril, nepotrebuje silné impulzy, to, že tvorí, sa už pre neho stalo dobrým zvykom.

Hudobníci sa stále častejšie bránia tomu, aby svoju hudbu zaradili do nejakého žánru, tie už podľa nich v dnešnej dobe ani neexistujú. Podobne to vidí aj Jay Watson aka Gum. On sám pre svoju hudbu nevie nájsť žiadnu nálepku. Pestrý, no žánrovo ťažko zaraditeľný, je aj album Out in the World. „Už dávno neviem opísať hudbu akú robím. Myslím, že som skončil pri hudbe, ktorá znie jednoducho tak, ako ja. Často sa o tom bavíme aj v Tame Impala alebo v Pond. Našu hudbu nie je ľahké zaradiť, nie je to ako pri Led Zeppelin alebo Kraftwerk. Už roky sme takí hudobní nerdi, že je ťažké vôbec nájsť niečo, z čoho vychádzame,“ uviedol k novinke Jay Watson.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame