Album týždňa: Grimes - Miss Anthropocene

Album týždňa: Grimes - Miss Anthropocene

„Je to album o antropomorfnom bohovi klimatickej zmeny.“ Takto Grimes ohlasovala dlhoočakávaný album, na ktorý nás hudobníčka z Kanady nechala čakať takmer päť rokov. V poradí piaty album nám jej vydavateľstvo sľubovalo ešte v roku 2017, samotná Grimes ho chcela vydať v 2018. Nakoniec jej to ale trvalo o čosi dlhšie. „Ľudia nechcú počúvať o klimatických zmenách, lebo to v nich vyvoláva pocit viny. Chcem o týchto veciach hovoriť zaujímavo, možno aj zábavne, aby to ľudí začalo zaujímať,“ uviedla ku konceptuálnej nahrávke Grimes.

Grimes robí hudbu, ktorá je súčasná, nesie v sebe odkaz, no stále zostáva osobnou. A to aj napriek tomu, že inšpiráciu hľadá v dávnej minulosti. „Fascinuje ma mnohobožstvo. Obdivujem Grékov a Egypťanov, ktorú žili v tom svete plnom bohom, kde každý niečo znamenal. Každé jedno utrpenie malo svojho boha. Vždy som sa zamýšľala nad tým či to malo aj nejaký pozitívny psychologický efekt. Ak vám zahynulo dieťa vo vojne, vedeli ste, že sa môžete obrátiť na boha vojny a spýtať sa ho "prečo", alebo si uvedomiť, že na to mal dôvod. Na každé utrpenie a bolesť existovalo nejaké ospravedlnenie. Dnes nevieme ani len to, ako o tom hovoriť. Môj album je o modernej démonológii. Každá skladba je o inom druhu utrpenia či inom spôsobe smrti. Ak sa na to pozriete ako na dielo nejakého boha, môže to byť zaujímavý pohľad,“ uviedla Grimes v rozhovore so svojou kamarátkou Lanou Del Rey pre magazín Interview.

Negatívny, agresívny a v úplnej izolácii. Taký bol podľa slov Grimes celý proces nahrávania jej novej štúdiovky. Potrápili ju aj reakcie ľudí, keď ešte pred vydaním albumu avizovala, že chce z klimatickej zmeny spraviť zábavu, aby práve takýmto spôsobom upriamila pozornosť na tento vážny problém. Grimes sa však na albume vysporiadava aj so stratou blízkych kamarátov, ktorí podľahli rôznym závislostiam či ich mentálne poruchy doviedli až k samovraždám. Jednu zo skladieb albumu, Delete Forever, napísala počas noci, keď zomrel raper Lil Peep.

„Môj ostatný album bol odpad. Ľudia ho nepochopili a stala sa z neho taká škvrna v mojom živote,“ uviedla ešte pred vydaním novej štúdiovyk Grimes k takmer päť rokov starému albumu Art Angels. S novým albumom sa to rozhodla napraviť a práce na ako sama hovorí veľmi ambicióznom albume sa nakoniec natiahli o niekoľko rokov. „Aby som niečo dokázala vytvoriť, tak sa musím zamilovať. Najlepšie veci som vytvorila vtedy, keď som mala zlomené srdce alebo bola v nefungujúcom vzťahu. Najhoršie tvorivé obdobia som prežila vtedy, keď som mala stabilný vzťah,“ uviedla Grimes. Ako dodala, najradšej sa z problémov dostáva práve tak, že začne písať nové skladby.

„Často sa snažím nad niekým vyhrať práve tak, že o ňom spravím skladbu. Na predošlom albume som mala postoj, že mi je to všetko jedno, že nechcem nikoho zaujať. Teraz chcem zaujať všetkých,“ uviedla k februárovej štúdiovke Grimes. Tá je presvedčená o tom, že žijeme zásadné obdobie našej histórie, kedy sa prehlbuje diera medzi starým a novým svetom. O to väčšiu váhu prikladá samotnému umeniu, obáva sa totiž, že časom umelcov vystriedajú počítače a roboty. „Možno sme posledná dekáda umelcov, ktorí nemusia bojovať proti počítačom, ktoré dokážu všetko lepšie a rýchlejšie, vzrušujúcejšie ale aj inteligentnejšie,“ uviedla Grimes.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame