Album týždňa: Jaakko Eino Kalevi - Dissolution

Album týždňa: Jaakko Eino Kalevi - Dissolution

V roku 2015 vydal rovnomenný album, o tri roky na to nahrávkou Out of Touch a po necelých dvoch rokoch je späť s novinkou Dissolution. Fínsky multiinštrumentalista Jaakko Eino Kalevi vás opäť berie do svojho sveta, v ktorom by sa mohlo páčiť fanúšikom funku aj elektra. „Tak ako sa kvapka atramentu rozplynie v pohári s vodou, tak vznikol aj tento život na zemi. Už nikdy z tej kvapky nebude opäť kvapka. Život na zemi je záhadou, je to príbeh o zániku,“ uviedol k inšpiracii na albume Jaakko Eino Kalevi.

Keď bol Jaakko Eino Kalevi mladší, hral hlavne na gitare a dokonca začínal v metalovej kapele, dnes ho bavia predovšetkým synťáky. Na v poradí piatom albume pracoval Jaakko Eino Kalevi na dvoch miestach - v Helsinkách, ale aj v Berlíne, kde mu bola posilou Yu-Ching Huang, ktorá na albume nahrala vokály. „Ak by mal byť tento album konkrétnym miestom, tak by to bola nejaká vodná plocha. A voňal by ako dobrý sprchový šampón,“ tak svoju novembrovú nahrávku definoval samotný hudobník v rozhovore pre Mai magazine.

Jaakko Eino Kalevi o sebe tvrdí, že má jednoducho šťastie a veľa vecí sa mu v živote podarilo náhodou. Nečakane a bez toho, aby sa o to snažil, získal zmluvu s vydavateľstvom Domino. Šťastie mal aj počas prác na novembrovom mini albume, na ktorom síce takmer všetko spravil sám, vrátane mixáže, no pri jeho masteringu sa potrápil. Podľa neho na tú najdôležitejšiu časť nevedel zohnať správneho človeka. Nakoniec ho ale opäť zachránili kamaráti. A práve o náhode a šťastí je aj jeho nová štúdiovka Dissolution. „Ak niečo hľadáte, musíte sa snažiť,“ spieva Jaakko v jednej zo skaldieb. Nápad na ňu vznikol, keď hľadal kľúče. „Ak by som ich nezačal hľadať, tak ich nenájdem. No nešlo by to ani bez šťastia, ktoré mi pomohlo, aby som sa pozrel na tie správne miesta,“ uviedol k inšpirácii Jaakko Eino Kalevi.

Albumom Dissolution, ktorý vyšiel koncom novembra, Jaakko Eino Kalevi rozbieha novú etapu. Avšak v úvode albumu sa predsa len ešte vracia do nedávnej minulosti, a to vďaka skladbe Out of Touch, nazvanej podľa jeho predošlého albumu. Práve táto experimentálnejšia skladba nadväzuje na predošlý album, potom sa ale momentálne v Berlíne usadený Jaakko Eino Kalevi vydáva na novú synthpopovú cestu, na ktorej zostáva až do konca albumu. A hoci robí pop, inšpirácie na novom albume hľadal aj v techne a hudbe 80. či 90. rokov.

Jaakko Eino Kalevi hudbu síce nikdy neštudoval, no vie hrať na bicie, basgitaru, gitaru, piano a dokonca aj na saxofón, a tak si aj na novom albume Dissolution vystačil kompletne sám, s výnimkou hosťujúcej vokalistky Yu-Ching Huang. V hudbe stále rád experimentuje a testuje rôzne analógové synťáky, no jedna vec sa nemení. Stále si všetko robí sám. Do It yourself štýl mu aj tak sedí najlepšie. Ako uviedol samotný hudobník, to, čo je pre neho pri albumoch najdôležitejšie je, aby to bol album, ktorý ho vystihuje. To, že je to Jaakko Eino Kalevi, vám bude jasné aj z albumu Dissolution.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame