Album týždňa: David Bowie - ★

Album týždňa: David Bowie - ★

Mal 69, no dokázal stále prekvapiť a svojou hudbou oslovoval aj tých, ktorí v jeho začiatkoch ešte ani neboli na svete. Davidovi Bowiemu mala tento týždeň patriť rubrika album týždňa a aj mu patriť bude, no zároveň pôjde o spomienku na jedného z najväčších hudobníkov. David Bowie 10. januára prehral viac ako rok a pol trvajúci boj s rakovinou. Desaťročnú pauzu vo vydávaní albumov nám David Bowie v priebehu posledných troch rokoch vynahradil. K albumu The Next Day, ktorý patril k návratom roku 2013 mu uplynulý piatok pribudla žiaľ posledná novinka Blackstar. Svojím 25. albumom oslávil narodeniny a nám sa postaral o síce veľmi smutný, no zároveň hudobne silný začiatok roku 2016. Album nahrával v rokoch 2014 - 2015 v New Yorku po boku dlhoročného producenta Tonyho Viscontiho, tentokrát sa však David Bowie obklopil aj partiou nových hudobníkov. Predzvesťou albumu bol takmer 10 minútový singel Blackstar. Ten mal byť pôvodne ešte dlhší, no keďže známy obchod s hudbou by im taký dlhý singel nevydal, zostali pri skromných desiatich minútach.

Bolo to v polovici roku 2014, keď sa trojica David Bowie, producent Tony Visonti a bubeník Zack Alford stretla v New Yorskom štúdiu Magic Shop nad demáčmi nových Bowieho skladieb. Po tomto stretnutí sa Bowie na päť mesiacov vytratil a na skladbách pracoval vo svojom vlastnom štúdiu. Mal tam minimum nástrojov. Do konca decembra sme o ňom ani nepočuli. Potom sa mi ozval a povedal: som pripravený robiť nový album," uviedol v rozhovore pre magazín Rolling Stone Tony Visconti. Aj takýmto spôsobom fungoval nenahraditeľný David Bowie.

Na jar 2014 sa David Bowie objavil v newyorskom bare 55 Bar, kde si pozrel koncert jazzového kvarteta pod vedením saxofonistu Donnyho McCaslina. Z koncertu vraj Bowie odišiel bez slov, no krátko na to Danny McCaslin dostal mail s ponukou na spoluprácu pre neho a bubeníka Marka Guiliana. Výsledkom ich spolupráce bola len jediná skladba, ktorá sa nakoniec dostala na výberovku Nothing Has Changed. Začiatkom minulého roka David Bowie oslovil celú jeho kapelu na spoluprácu na albume Blackstar. Prekvapením na albume je aj hosťovanie Jamesa Murphyho zo znovuobnovenej kapely LCD Soundsystem, ktorý prispel perkusiami hneď do dvoch skladieb.

Hoci David Bowie koncertovanie v ostatných rokoch z pochopiteľných dôvodov odmietal a ani k albumu Blackstar neposkytoval rozhovory, o tom, že albumu sa dočkáme, mal samotný hudobník jasno už po vydaní nahrávky The Next Day. Práve do obdobia jej vydania sa datuje vznik prvých skladieb na novinke Blackstar. V štúdiu sa dvojica Bowie a Visconti nebránila inšpirácii od viac ako polovicu mladších hudobníkov. Často sme počúvali Kendricka Lamara. Nechceli sme opakovať, no páčila sa nám jeho otvorenosť a fakt, že nespravil len hip hopový album. Dal tam všetko a presne taký bol aj náš zámer. Vyhnúť sa rock'n'rollu," uviedol v rozhovore pre magazín Rolling Stone producent nahrávky Blackstar, Tony Visconti. Podľa magazínu Uncut album inšpirovali aj Death Grips či Boards of Canada.

Aj keď informácie z uplynulých rokov hovorili, že Davidovi Bowiemu už zdravie neslúži, počas nahrávacej session bol podľa slov Tonyho Viscontiho v dobrej forme, žiaľ tri dni po vydaní albumu David Bowie podľahol rakovine. Nahrávacie session údajne trvali aj sedem hodín denne a Bowie svojim speváckym prejavom udivoval všetkých v štúdiu. Jednu albumovú skladbu dokonca vytvoril priamo v štúdiu. Jedného dňa zobral gitaru. Mal nejaký nápad a my sme sa to podľa neho naučili hrať. Až po niekoľkých mesiacoch som sa dozvedel, že tá skladba bude na albume," uviedol saxofonista Donny McCaslin pre magazín Rolling Stone o skladbe Dollar Days. My Davidovi Bowiemu ďakujeme, že sa s nami rozlúčil albumom, na ktorý nezabudneme.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame