Album týždňa: Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here

Album týždňa: Alice In Chains - The Devil Put Dinosaurs Here

Kým na comebackovom albume Black Gives Way To Blue spred štyroch rokov úspešne obhájili svoje rozhodnutie hrať pod logom Alice In Chains, aj keď už v zostave z dobre známych, smutných dôvodov nefiguruje spevák Layne Staley, nový album ich opäť raz ukazuje v novom svetle. V prvom rade ho charakterizuje istá miera zaujímavej tvrdohlavosti a skladateľskej a aranžérskej rozšafnosti. 

Iba dve skladby z dvanástich sa dostávajú svojou dĺžkou pod päť minút. Veru, nečakajte žiadne ľahké pesničkárstvo. The Devil Put Dinosaurs Here je drevnatý grunge s dusnou, pohlcujúcou atmosférou, ktorá vyžaduje správnu náladu a najmä čas na dôkladné objavovanie všetkých čarovných zákutí výnimočnej gitarovej muziky.

Nahrať za 26 rokov kariéry iba 5 štúdiových albumov, tomu sa hovorí víťazstvo kvality nad kvantitou. Alice In Chains sú najtemnejšia a pre mnohých celkom pochopiteľne najzaujímavejšia súčasť takzvanej veľkej štvorky zo Seattlu.
Pre doplnenie tým, ktorí neboli v škole, keď sa preberal grunge -  Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden.

Svojej povesti zostávajú Alice In Chains verní aj na červenej novinke. Nenájdete na nej síce tvrdú a priamočiaru hitovku typu Check My Brain, ktorá bola skutočne ozdobou albumu Black Gives Way To Blue, fanúšikovia nezameniteľných ostrých gitarových riffov Jerryho Cantrella však môžu byť určite spokojní. Veď sa len započúvajte.

Názov albumu je parafrázou tvrdení niektorých náboženských entít v Amerike, že kosti dinosaurov sú dielom Diabla, ktorý chce zmiasť veriacich. Alice In Chains sa však nechcú miešať do náboženstva či politiky, opäť si idú svoje a v textoch riešia skôr osobné veci a problémy. Jerry Cantrell úspešne bojuje so svojimi démonmi, zbavil sa zlých zdravotných návykov a venuje sa golfu. Ako sám hovorí, zvládnuť samého seba je to najťažšie, ale dá sa to.

Za svoj boj so závislosťami dostal Jerry dokonca špeciálne ocenenie – Stevie Ray Vaughan Award. Okrem neho sú jeho držiteľmi za minulé roky napríklad James Hetfield, Chris Cornell alebo Alice Cooper. Mimochodom, Alice Cooper je vraj ako golfista úplne fantastický, mohol by hrať s profesionálmi – tvrdí to Jerry Cantrell z Alice In Chains, ktorý si s ním zahral.

Alice In Chains aj na svojej novinke úplne luxusným spôsobom mixujú vintage zvuk starých dobrých Black Sabbath s atmosférou Seattlu 90-tych rokov. Základom úspechu sú plné priehrštia riffov, ktoré ako vždy sype z rukáva Jerry Cantrell.

Veľký priestor je opäť venovaný aj jeho vokálu, ktorý sa spôsobom takým typickým pre Alice In Chains úplne nádherne zdvojuje a preplieta so spevom nového muža v kapele Williama DuWalla. A keď sa pripoja akustické gitary a ešte viac vyhrotia už aj tak dosť strhujúcu atmosféru, radosť fanúšika Alice In Chains nemá konca.

Alice In Chains sú zaujímaví aj 26 rokov od svojho vzniku. Červená novinka s dinosaurom na obale ich zachytáva v dobrých časoch, ktoré sú naplnené zdanlivým pokojom a kreativitou vyrovnaných, usmiatych štyridsiatnikov. Ich muzika je však stále dostatočne divoká, temná a strhujúca, aby oslovila širokú poslucháčsku základňu.

Video k prvému singlu Hollow malo pár dní po zverejnení cez milión videní. Hoci je súčasnosť s internetom a sťahovaním hudby diametrálne odlišnou dobou v porovnaní s deväťdesiatymi rokmi, Alice In Chains sú stále úplne zaslúžene rešpektovanou veličinou, ktorá má čo povedať. A najmä - stále robí fantastickú muziku.

Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame