Album týždňa: Jerry Cantrell – I Want Blood

Album týždňa: Jerry Cantrell – I Want Blood

Je vždy fascinujúce, keď vidíte na dnešných mladých ľuďoch, a často sú to dvadsiatnici či dokonca násťroční, mikiny a tričká s nápismi Nirvana, Soundgarden alebo Alice In Chains. Dávno už nemám ten obligátny reflex, ktorý radí vykríknuť „nájdite si svoje vlastné idoly, my sme tiež nechodili v tričkách Led Zeppelin alebo Pink Floyd!“ - skôr naopak, je to úsmevné a milé a núti to človeka rozmýšľať nad tým, aká neskutočne silná hudba sa rodila na začiatku 90. rokov minulého storočia a aké sme vtedy mali šťastie, že sme si to mohli vychutnávať naživo doslova v dobe zrodu všetkých tých veľkých vecí. Avšak späť do horúcej súčasnosti. Máme tu špeciálny typ všetkým, ktorí už zodrali vo svojich streamovacích službách albumy ako Dirt či Nevermind – skúste nového Jerryho Cantrella.

Jerry Cantrell je americký gitarista, spevák a skladateľ. Je nezameniteľnou súčasťou nielen gitarového zvuku bájnych Alice In Chains, ale tiež ich značkových dvojhlasov. Ak by ste si mali od Alice In Chains vypočuť jeden jediný album, tak je to určite Dirt z roku 1992, ktorý v sebe skrýva všetku melanchóliu a ťažobu slávnej scény zo Seattlu. Na Slovensku mali hrať už o rok neskôr, v Bratislave spolu s Metallicou a The Cult, ale už vtedy sa kapela utápala v problémoch s drogami. Ikonický spevák Layne Staley stihol s kapelou nahrať už iba jeden album – Alice In Chains v roku 1995. Zomrel v roku 2002. Divoký život a pohnutý osud sú hlboko zapísané v každej skladbe, ktorú Jerry Cantrell zložil pre Alice In Chains alebo pre svoje štyri sólové albumy.

Jerry Cantrell je aktívny aj ako skladateľ filmovej hudby – jeho tvorbu si môžete vychutnať napríklad vo veľmi dobrej známej sérii John Wick, v ktorej hviezdi Keanu Reeves. Je obdivuhodné, že si popri intenzívnej štúdiovej tvorbe a živom hraní s Alice In Chains dokáže nájsť čas aj na svoje sólové aktivity – opäť aj koncertné, rovnako tak v nahrávacom štúdiu. Rovnako ako na predchádzajúcej sólovej štúdiovke Brighten z októbra 2021, aj na novinke sa realizovali ďalšie veľké mená ako Gil Sharone, Duff Mckagan či Greg Puciato. Zdrvujúca rytmická sekcia (Mike Bordin z Faith No More a metallikovský Robert Trujillo) zabezpečila riadne temné znenie celého albumu.

Jerry Cantrell má veľmi rád AC/DC, jeden z jeho najobľúbenejších albumov je ich slávny If You Want Blood You’ve Got It; inšpiroval sa ním aj pri názve svojej novej sólovky.
Je temnejšia a tvrdšia ako predchádzajúci sólový album Brighten, ktorý bol v roku 2021 jeho prvou sólovou nahrávkou po dlhých devätnástich rokoch od diela Degradation Trip Volumes 1 & 2.
Ako hovorí samotný Jerry Cantrell, názor I Want Blood má v sebe tú správnu údernosť, strhne pozornosť a pocitovo ide o slovné spojenie, ktoré dokonale reprezentuje celý album.

Alice In Chains naposledy zažiarili skvelým štúdiovým albumom Rainier Fog v roku 2018. O štyri roky neskôr, v apríli 2022 ústami frontmana Williama DuValla ohlasovali začiatok prác na novinke, v poradí siedmom štúdiovom záreze s logom Alice In Chains. Všetko naznačovalo tomu, že najneskôr o rok neskôr bude album hotový a kapela s ním vyrazí na turné napríklad aj do Európy. Namiesto toho sa udialo intenzívne živé hranie po amfiteátroch, veľkých halách a festivaloch, avšak iba v Severnej Amerike. Od roku 2022 až do jari 2024. Je zaujímavé, že aj samotný Jerry Cantrell rád koncertuje sólovo – v Európe bol naposledy v lete 2022, zahral si v Prahe a na viacerých veľkých festivaloch. Návrat na Slovensko po jeho jedinej návšteve s Alice In Chains na Zelenej Vode pri Novom Meste nad Váhom v roku 2006 je zatiaľ iba z ríše zbožných želaní.

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame