Album týždňa: Liela Moss - Transparent Eyeball

Album týždňa: Liela Moss - Transparent Eyeball

Po viac ako mesiaci, kedy bola albumová ponuka taká bohatá, že bolo takmer nemožné vypočuť si všetky skvelé albumové novinky, prišiel týždeň, kedy sa na trh dostalo len pár, ktorým sa naozaj oplatí venovať takmer hodinu času. Za pozornosť určite stojí prvý album Field Music, ktorý nahrali už len ako súrodenecké duo. Legendárny Tucker Zimmerman vydal album, ktorý vznikal v spolupráci s The Big Thief a nové albumy predstavili aj The Linda Lindas či Harmony. Vám, ktorí by ste radšej elektroniku na počúvanie, odporúčame spoločnú nahrávku dvojky Tourist a Gold Panda. Nás najviac zaujala sólovka speváčky britskej kapely The Duke Spirit. Liela Moss je len po necelých dvoch rokoch po albume Internal Working Model späť s čerstvým albumom Transparent Eyeball.

Svoj debutový album My Name Is Safe In Your Mouth vydala Liela Moss ešte v roku 2018, počas prebiehajúcej pandémie vyšiel jej druhý album Who The Power a po jej skončení ďalší. Liela Moss tak jasne dokázala, že sólová kariéra nie je u nej len dočasnou záležitosťou. Od materskej kapely The Duke Spirit sa však nikdy celkom neodstrihla, už pri albume Who the Power spojila sily s projektom IYEARA, čo je kapela, v ktorej pôsobí gitarista The Duke Spirit, Toby Butler a producent Malcolm Carson. A práve kapela, ktorá sa preslávila aj spoluprácou s inými hudobníkmi a najmä remixami, pre napríklad pre zosnulého Marka Lanegana, produkovala pre Lielu Moss aj najnovší album Transparent Eyeball. Liele Moss tak oplatili takmer 5 rokov starú spoluprácu na ich vlastnom singly.

Napriek tomu, že predošlý album Internal Working Model, Liela Moss nahrávala z veľkej časti počas pandémie, podarilo sa jej naň dotiahnuť aj známe mená ako Gary Numan, Ben Harper či Jenny Beth z kapely Savages. Pandémia ju však naučila aj oveľa intenzívnejšie pracovať osamote, prípadne so svojim hudobným aj životným partnerom Tobym Butlerom. A práve takto vznikal aj nový album Transparent Eyeball. Tentokrát je bez hostí, ale postavený práve na spolupráci s Butlerovou kapelou IYEARA. Vďaka spolupráci s nimi, speváčka nový album ohlasovala slovami, že rozbieha celkom novú, odvážnejšiu etapu. A to platí. Album je odvážnejší, temnejší, dramatickejší.

Dôvod, prečo je Liela Moss späť s novým albumom už po necelých dvoch rokoch je veľmi jednoduchý. Dvojica IYEARA jej ponúkla beaty, ktoré ju tak nakopli, že práve na nich chcela vystavať celý album. „Proces nahrávania tohto albumu bol tým najspontannejším aký som za 20 rokov v hudbe zažila. Práve vďaka tomuto albumu som pochopila, že je možné mať odstup od celého kreatívneho procesu, no stále to milovať. Napriek odstupu stále pozorovať ako to celé pred vami vyrastá,“ uviedla v oficiálnom vyhlásení Liela Moss, ktorá už za tie dlhé roky na scéne stihla spolupráce s Unkle, Nickom Caveom či Georgiom Moroderom.

Liela Moss je aj matkou a tak nežije v nejakej muzikantskej bubline a citlivo vníma svet okolo seba a svet v akom budú žiť jej deti. Pri písaní textov na už štvrtý sólový album sa nechala viesť hudbou, no a práve temná atmosférická hudba v nej vyvoláva otázky, čo sa stane s jej generáciou. Kladie si otázky ako chceme vyriešiť svetové konflikty, keď sa pre nás ako ľudí stáva moc a neustály hon za niečím tou najdôležitejšou súčasťou a keď nám naše vlastné egá bránia tolerovať iných a neustále prekračovať hranice toho, čo je ešte akceptovateľné. Zrejme aj strach o to, kam ako ľudstvo spejeme spôsobilo, že Liela Moss nahrala svoj zatiaľ najtemnejší album, je však z neho výrazne cítiť aj snaha posunúť sa zvukovo ďalej, viac experimentovať a svojich fanušíkov a fanušíčky neustále svojou tvorbou prekvapovať.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame