Album týždňa: Jamie xx - In Waves

Album týždňa: Jamie xx - In Waves

Keď Jamie xx v roku 2015 vydal svoj sólový debut In Colour netušil, že práve nahral album, ktorý bude mať aj v roku 2024 stále svojich poslucháčov a k tomu aj nálepku "kultový" album. Práve vďaka tomuto albumu, ale naplno naštartoval svoju sólovú kariéru a bolo jasné, že nepôjde len o občasnú odbočku od materskej kapely The XX. Jamie xx je dnes jedným z najväčších mien na elektronickej scéne, vypredáva veľké haly a je vyhľadávaným producentom. Zrejme aj to bol dôvod, prečo mu to s ďalšou sólovkou trvalo tak dlho. Tak ako každý jeden jeho singel je hudobnou udalosťou, tak to isté sa očakávalo aj od jeho novej sólovky. Keby chcel, album mohol vydať už okolo roku 2017, materiál naň mal, spokojný však nebol. „Mal som veľa hudby a myslel som si aj to, že mám album, ale bola to strašná nuda. Mne sa to síce páčilo, ale nemal som pocit, že je niečo, čo chcem posunúť ľuďom,” uviedol James Smith pre magazín Rolling Stone. Ten správny čas prišiel až teraz.

Jamie xx si pred necelými dvoma rokmi zahral aj na Pohode a tam ste sa na vlastné oči mohli presvedčiť, že hoci patrí medzi najväčšie djské mená, tak rozhodne nepatrí medzi djov, ktorí by hecovali svoje publikum, pôsobí skôr dojmom, že si hrá sám pre seba a jeho introvertná povaha sa ani za tie roky nezmenila, aj keď pôsobí čoraz sebavedomejšie. Viete si tak predstaviť, že čo pre neho ako introverta znamenal lockdown. Bolo to pre neho v podstate dobré obdobie, kedy mal čas sa zamyslieť a najmä sústredene tvoriť a hľadať inšpiráciu. „Keď prišla pandémia, nedokázal som počúvať žiadnu súčasnú hudbu, hlavne tú elektronickú, lebo ma to nútilo myslieť na prácu a na to, že mám stále nedokončený album. Tak som začal počúvať staré platne mojich rodičov, hlavne jazz, soul a vďaka tomu som zase robil hudbu, akú som robil ešte ako dieťa,“ uviedol Jamie xx. Na albume tak nájdete sample zo skladieb Almety Lattimore z roku 1975 či Moody Blues z konca 60.rokov.

Už v časoch, kedy Jamie xx svoju sólovú kariéru len rozbiehal začali po ňom "pokukovať" aj veľké hviezdy. Pred rokmi spolupracoval s Drakeom či Alicou Keys. Teda spolupracoval ako spolupracoval. Už vtedy Jamie xx pochopil, že práca s veľkou hviezdou je skôr spoluprácou so zástupom jej alebo jeho producentov a nedá sa hovoriť o nejakej kreatívnej slobode alebo hodinách strávených osamote v štúdiu so svojim idolom. A tak sa dobrovoľne takýchto spoluprác vzdal a púšťa sa do nich len výnimočne a radšej preferuje prácu so svojimi kamarátkami a kamarátmi. A presne taká je aj jeho sólovka In Waves. Zatiaľ čo debut In Colour bol najmä o spolupráci s Romy a Oliverom z jeho kapely The xx, na novinke In Waves mu pomohli len s jednou skladbou. Spolupracovníčky a spolupracovníci pribudli, no všetci sú z kategórie jeho blízkych ľudí. Na albume hosťujú Kelsey Lu, The Avalanches, Honey Dijon, Panda Bear či Robyn.

Jamie xx o tom, že pracuje na novej sólovke pravidelne informoval aj na svojich sociálnych sieťach. A práve vďaka nim sa mohlo zdať, že vydanie jeho nového albumu sa už blíži. No nikdy sa tak nestalo. Aj sám Jamie xx priznáva, že album dokončoval dlho a až osemkrát si myslel, že album je pripravený na vydanie, no stále nebol spokojný. Z veľkej časti tak na ňom pracoval aj počas pandémie, čo zrejme vysvetľuje prečo je album menej nostalgický ako In Colour a oveľa viac temný. Jamie xx ale stále myslel aj na to, že hráva pre obrovské publikum, ktoré sa chce počas jeho setov hlavne baviť. A tak na albume nechýbajú skladby, v ktorých napríklad sampluje inštruktorku jogy, s ktorou počas pandémie cvičil a viac reflektujú jeho introvertnu povahu, ale aj skladby, ktoré budú fungovať práve na veľkých pódiách a to sú práve spolupráce.

Už je to niekoľko mesiacov, čo sa objavujú informácie, že The XX rozbehli práce na novom albume.Už bol aj najvyšší čas, veď ich ostatný album má už sedem rokov. Z vyjadrení Jamieho xx pre magazín Rolling Stone vyplýva, že to ale pre nich zrejme nebude také jednoduché. Za tie roky si nielen Jamie xx upevnil svoju pozíciu vyhľadávaného dja a producenta, ale svoje sólové kariéry naplno rozbehli aj Romy Madley Croft a Oliver Sim, ktorému sólový debut produkoval práve Jamie. Zvykli si tak na absolútnu kontrolu nad svojou tvorbou. „Teraz keď sme už všetci traja dokončili svoje veci, tak opäť spolu tvoríme. Myslím ale, že to bude trochu komplikovanejšie, keďže sme sa za tie roky trochu hudobne rozišli. Ale to bol práve dôvod, aby sme sa do toho pustili. Bude to výzva, ktorá neviem ako dopadne,“ uviedol Jamie xx. Ten si ale zatiaľ môže užívať začiatkom novej éry práve s vlastným albumom In Waves, ktorý ho bez pochyby opäť "vystrelí" ešte vyššie.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame