Album týždňa: Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God

Album týždňa: Nick Cave & The Bad Seeds - Wild God

Uplynulý piatok bol opäť pestrý, čo sa nových albumov týka. S čerstvým albumom Ritual sa vrátil Jon Hopkins, Tycho vydal inštrumentálny album Infinite Health, Jonsi zo Sigur Ros je späť so sólovkou First Light a veľkou hudobnou udalosťou je vždy aj vydanie novej štúdiovky legendárnych Nick Cave & the Bad Seeds, ktorú sa oplatí bližšie rozobrať. Púšťať sa do diskusií, či je toto ten najlepší album od Nick Cave & The Bad Seeds by bolo zbytočné, o tomto albume ale určite platí, že Nick Cave a spol. ani tentokrát do sveta nepustili niečo, čo by nemalo hĺbku,isté tajomno, silu a predovšetkým emóciu. Nick Cave roky hľadá inšpiráciu a je fascinovaný bibliou. Po smrti svojho syna Arthura v roku 2015 a ďalšieho syna Jethra pred dvoma rokmi, možno ešte viac. Aj novinka Wild God má niekoľko veľmi konkrétnych inšpirácií, jednou bol aj španielsky mystik, básnik a kňaz Ján z Kríža a práve jeho básne.

Keď Nick Cave v roku 2015 prišiel o syna, poznačilo to nielen jeho súkromný život, ale aj ten hudobný. Pri každom jednom albume, ktorý odvtedy s kapelou vydal je potrebné jeho zosnulého syna spomenúť, rovnako tak stratu jeho ďalšieho syna Jethra, ktorý zomrel v roku 2022. A je to tak aj v tomto prípade. Album Wild God je totiž po dlhej dobe prvým, na ktorom Nick Cave nepracoval len s Warren Ellison, ale konečne sa dokázal viac prepojiť aj so svojou kapelou. Po smrti syna v roku 2015 totiž potreboval tvoriť v intímnejšom prostredí a tak albumy Skeleton Tree a Ghosteen vznikali hlavne v zostave Cave a Ellis, teraz sa to zmenilo. Ako ale Nick Cave prezradil pre npr.org, je to v podstate dobré, dať svojej kapele na čas voľno, aby sa vrátili plní novej energie. „Thomas Wydler, náš bubeník nemohol hrať niekoľko rokov, keďže tri roky bojoval s chorobou. Bolo to neuveriteľné pozorovať ho ako opäť sedí za bicími. Mal som takú radosť. Alebo Jim Sclavunos, perkusionista, sa vrátil plný nápadov. Inšpirovalo to aj mňa,“ uviedol Nick Cave.

Hoci na novinke Wild God Nick Cave intenzívnejšie spolupracoval s celou svojou, autormi skladieb aj naďalej zostávajú Nick Cave a Warren Ellis, s ktorým má Nick Cave veľmi výnimočný a jedinečný vzťah. „Nesúperíme spolu. Keď spolu tvoríme, obaja chceme to najlepšie a obaja to chápeme. Je to iný vzťah ako som mal napríklad s Mickom Harveyom alebo ďalším príkladom môže byť Blixa Bargeld. Hoci to boli veľmi kreatívne vzťahy, veľa sme si museli vysvetľovať. Vo Warrenovi som našiel partnera vďaka ktorému môžem tvoriť celkom inak, čo je veľké šťastie. Warren verí v moje schopnosti niekedy viac ako ja sám,“ uviedol pre npr.org Nick Cave. Dvojica Cave a Ellis ich augustový album aj produkovala, mixoval ho David Fridmann. Nahrávanie prebiehalo v Provence aj v Londýne.

Nick Cave začal pred pár rokmi navštevovať kostol. Hovorí, že jeho dôvod bol rovnaký ako u väčšiny ateistov. Bolesť zo straty blízkych. „Nenazývam sa kresťanom, pretože som si tým príliš neistý, no práve v tom, že neviete, je tá krása.” Práve viera a to akú má silu na zmiernenie utrpenia ho však v tvorbe výrazne inšpiruje. Nick Cave sa však v smútku neutápa, aj tým, ktorí ich tvorbu počúvajú dodáva hlavne nádej a optimizmus. „Ja si svojim zúfalstvom prechádzam počas písania. Keď som sám doma a neviem čo robiť. Keď sa konfrontujem sám so sebou, so svojimi pádmi a všetkým tým, čím si ľudia prechádzajú. Každý kto tvorí je konfrontovaný s tými najmenej atraktívnymi aspektmi seba samého. Ako že nie ste dosť dobrý, to čo vytvoríte už nie je také ako kedysi a podobne. Ale keď už prídem do štúdia, tak sa to zmení. Už je to len zábava,” uviedol pre gq.com Nick Cave.

Nick Cave dúfa, že nový album bude mať na vás rovnaký efekt ako na neho. Hoci je to komplikovaný album, je zároveň aj hlboko nákazlivý a radostný. Nick Cave hovorí, že príliš veľa depresie a nešťastia do hudby nepatrí. Vznik albumu Wild God si Nick Cave užíval a hovorí, že s kapelou mali počas jeho nahrávania šťastné obdobie. „Robiť hudbu s The Bad Seeds je pre mňa čistá radosť. Často počúvam od iných kapiel ako bolo pre nich nahrávanie komplikované a že takmer zomreli počas jeho vzniku. Vtedy si hovorím, že asi by ste mali robiť niečo iné. Život je príliš krátky. Pre mňa je tvorba hudby a hranie jednoducho úžasné, pretože vidíte ako sa z malých nápadov pred vašimi očami stáva niečo nádherné,” prezradil Nick Cave.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame