Album týždňa: Magdalena Bay - Imaginal Disk

Album týždňa: Magdalena Bay - Imaginal Disk

Na úvod trocha netradične - oslovením: Milí Fontaines D.C., prepáčte, vydali ste v piatok skvelý album a máme vás stále veľmi radi, ale tentoraz vás totálne zvalcovala dvojica Magdalena Bay novinkou Imaginal Disk.

Ako to už býva, nikto z kapely Magdalena Bay sa nevolá Magdalena. Duo tvoria speváčka Mica Tenenbaum a multiinštrumentalista Matthew Lewin. Mená prezrádzajú pôvod a tak môžeme konštatovať, že spolu s kamoškou Jassie Ware ide v prípade Magdalena Bay o celosvetovo najúspešnejší židovský indie-act súčasnosti.
Mica i Matthew majú argentínske korene, žijú a tvoria ale striedavo v LA a v Miami. Hudobná publicistika označuje ich trochu zjednodušene za synthpop, pri počúvaní je však zjavné, že dvojica nasala oveľa viac vplyvov než len popík.

V súvislosti s hudbou Magdalena Bay je často reč podobnosti s tvorbou Charlie XCX alebo Caroline Polachek. Je síce pravda, že obom Magdalena Bay robili predskonanov a teda istá spriaznenosť tam bude, ale umiestnenie tvorby do kontextu, ako zvyčajne, závisí najmä od množstva napočúvaného. Magdalena Bay, aj podľa vlastných slov, vychádzajú z novej vlny a novej romantiky 80. Rokov, z klasického a progresívneho rocku a ako svoje najväčšie zdroje inšpirácie uvádzajú albumy Selling England a Lamb lies od Genesis.

“Tancujme aj po apokalypse. Aj keď to tu celé zvalcuje umelá inteligencia, stále bude na čo tancovať”, tak nejak to cítia Magdalena Bay. Zároveň spievajú o tom, že by to mohla byť príležitosť vrátiť sa ku zdravému rozumu a nastaviť svetové hodiny od nuly. A naozaj, svižnejšie čísla nemajú ďaleko k frenetickému hyperpopu, zachovávajú si však porciu muzikality.

Pop môže byť triviálny, extrémne zjedodušený a taktiež inteligentný. Magdalena Bay síce žiadnu popovú revolúciu neprinášajú, znejú trochu ako Saint Etienne pred tridsiatimi rokmi, trochu tak, ako by sme si želali aby znela Kylie Minogue, melodicky a harmonicky sú ale na veľmi vysokej úrovni a vo svete, ktorému dominuje loop music, pretože jedna hudobná slučka stačí, je to veľmi osviežujúce.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame