Album týždňa: Childish Gambino - Bando Stone and the New World

Album týždňa: Childish Gambino - Bando Stone and the New World

Je zvláštne hovoriť o novom albume pri ktorom vieme, že je to zároveň posledný album. Stáva sa to pri posmrtných releasoch, pri dielach, ktoré autor už nestihol dokončiť alebo pri hudbe, ktorá bola kdesi na povale objavená po x rokoch. Donald Glover, sympaťák v najlepších rokoch, sa však dobrovoľne rozhodol svoj umelecký, presnejšie hudobný pseudonym, uspať na dobu neurčitú. Možno aj preto dal do novinky úplne všetko čo sa o hudbe doposiaľ naučil, a nie je toho málo.

Na novinke Childish Gambina je zaujímavých hneď niekoľko vecí. Ak si aj odmyslíme fakt, že Glover avizuje Bando Stone ako svoj úplne posledný album,  nemôžeme si nevšimnúť, že na rok 2024 ide o extrémne eklektický album. V obchodoch s hudbou ho síce nájdete v kategórii pop, a naozaj, väčšina piesní má výraznú melódiu a navyše ide o interpreta, ktorému k takmer všeobecnej známosti pomohlo účinkovanie v áčkovej ságe Hviezdne vojny. Pop je však na korektné uchopenie novej Gloverovej tvorby predsa len trochu málo.

„Už tu nechcem byť pre nikoho okrem svojej rodiny. Hudba je príliš veľká námaha. Ja musím ráno vstať a spraviť malému puding a potom ísť pre decká do školy,“ okomentoval pre Apple Music svoje rozhodnutie stiahnuť sa po vydaní albumu zo sveta hudby Donald Glover. K jeho únave zrejme prispel aj fakt, že Bando Stone and the New World nie je len album, ale aj pandémiou covidu inšpirovaný post-apokalyptický film pripomínajúci Jurský park o spevákovi Bandovi, ktorý putuje takmer ľudopráznym svetom.

Je to soundtrack a počúva sa ako soundtrack. Každá pieseň je iná, od úvodného indsutriálneho dancehallu cez prítulný rnb a rap až po alternatívny rock a chilloutovú inštrumentálnu gitarovku, s ktorou veľmi výdatne Gambinovi pomohli Khruangbin. Na albume hosťujú aj Jorja Smith, Amaarae, Flo Milli, Foushée, Yeat a tiež Gloverov syn Legend.

Album znie veľmi rôznorodo a Donald Glover aj vie prečo: „Podľa toho čo práve chcete a kam sa vyberiete počúvate buď Sade alebo Nine Inch Nails. Ponúkajú vám niečo, čo vás akoby približuje k cieľu, tie hudby ponúkajú viac holistický pohľad na svet alebo na to, čím si práve prechádzate,“ hovorí Glover.

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame