Album týždňa: Dobet Gnahoré - Zouzou

Album týždňa: Dobet Gnahoré - Zouzou

Speváčka Dobet Gnahoré z Pobrežia Slonoviny vydala začiatkom prázdnin svoj v poradí siedmy album s názvom Zouzou a okamžite sa s ním dostala na druhé miesto júlového rebríčka World Music Charts Europe. Tento nový hudobný projekt vznikal v štúdiách v Abidjane, hlavnom meste Pobrežia slonoviny, kam sa speváčka vrátila po rokoch strávených v Paríži. Abidjan je posledné roky centrom západoafrického kultúrneho a kreatívneho priemyslu, a tak umelkyňa využila služby nielen miestnych štúdiových hudobníkov, ale aj slávneho producenta Moma Wanga. Ďalším výrazným pomocníkom bol miestny režisér Jyphael Tayorault, s ktorým nakrútila tri veľmi výrazné videoklipy ku skladbám Ayoka, Gni a titulnej Zouzou. Prvé dva poslúžili ako single, zatiaľ čo tretí mal premiéru v deň vydania albumu.

Pobrežie slonoviny je známe nielen vývozom sloních klov v minulosti a kakaa a kávy v súčasnosti, ale aj produkciou skvelej hudby. Z tejto relatívne malej západoafrickej krajiny pochádzajú takí svetoznámi umelci ako Alpha Blondy a Tiken Jah Fakoly, ale narodila sa tu aj Fatoumata Diawara, ktorá v súčasnosti žije vo Francúzsku a reprezentuje Mali. Úspechu umelcov z frankofónnej časti západnej Afriky určite do určitej miery pomáhajú aj doteraz neprerušené kultúre vzťahy s ich bývalým kolonizátorom. Pre hudobníkov a hudobníčky z Mali, Senegalu či Pobrežia slonoviny je výhodnejšie využiť služby francúzskych hudobných vydavateľstiev či promotérov, ak chcú preraziť aj niekde inde ako na regionálnom africkom trhu. Ale ako vidno z príkladu Dobet Gnahoré, niekedy sa oplatí aj vrátiť sa znovu do Afriky.

a2822549709_10.jpg

Dobet síce zatiaľ nemá toľko nominácií na Grammy ako niektoré jej iné spevácke kolegyne zo západnej Afriky, napríklad Angélique Kidjo alebo Fatoumata Diawara, ale jednou soškou s gramofónikom sa predsa len môže pochváliť. Jej vystúpenia sú povestné totiž nielen spevom, ale aj kostýmami, tancom, či perkusionistickými číslami, čo ocenili porotcovia v roku 2010 a udelili jej spoločnú Grammy s americkou speváčkou India.Arie za Best Urban/Alternative Performance. Odvtedy sa tvorba Dobet Gnahoré síce posunula viac od alternatívy k mainstremu, presnejšie k afropopu, to však väčšine poslucháčov vôbec neprekáža. Stále je tu nádej, že aj tento album sa dostane do nejakých výročných nominácií.

Tvorbu Dobet Gnahoré rovnako pozitívne vnímajú milovníci pestrofarebných a blikajúcich videoklipov ako skúsení porotcovia medzinárodných albumových rebríčkov. Speváčka na svojom siedmom albume umelecky aj ľudsky dozrela, a vyvoláva v nás zároveň radosť z hudby aj pozitívne emócie súcitu a solidarity. Album pokrstila nielen tretím videoklipom, ale aj niekoľkotýždňovým turné po USA, keďže jej dielo vyšlo na americkom labeli. Som si istý, že po pozitívnych kritikách a umiestneniach v rebríčkoch bude nasledovať aj európska časť turné, takže ak by ste mali niekde šancu ju uvidieť naživo, nenechajte si to ujsť.

Nakoniec ešte vysvetlenie názvu nového albumu Dobet Gnahoré. Zouzou je vraj miestny výraz pre strážneho anjela, ktorý dáva na každého človeka pozor počas osudových chvíľ jeho života. Samotná Dobet verí na prítomnosť takýchto anjelov a vraj ich dokáže vycítiť. Možno však sama túži na chvíľu byť anjelom, pretože hlavnou misiou jej nového albumu je získať finančné prostriedky na zlepšenie života afrických sirôt, zvlášť v jej rodnej krajine. Celý album je preto venovaný najmä africkým deťom a mládeži, ktorá je budúcnosťou kontinentu. Nech Dobet v tomto jej bohumilom diele pomáhajú všetci strážni anjeli!


Pripravil: Potkan_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame