Album týždňa: Fink - Beauty in Your Wake

Album týždňa: Fink - Beauty in Your Wake

Keď Fin Greenall v roku 2006 vydával dnes už kultový album Biscuits for Breakfast hudbu tvoril hlavne sám a kapelu mu nahrádzala elektronika. Dnes, po sedemnástich rokoch a množstve odohraných koncertoch je z projektu Fink už kapela a veľkou posilou počas nahrávania nových albumov sú Finovi Greenallovi aj bubeník a gitarista Tim Thornton a basgitarista Guy Whittaker. Čo sa však nezmenilo ani na najnovšom albume je to, že projekt Fink si jednoducho nepomýlite s nikým iným. Novinka Beauty in Your Wake ale vyniká tým, že je to album, na ktorom sa Fink ukazujú vo všetkých podobách v akých sme ich za tie roky mohli počuť. Miestami sú folkovejší, miestami rockovejší, miestami veľmi intímni, ale stále Fink. „Ak chcete byť tým najlepším, pokiaľ ide o kreatívny proces, tak sa musíte naučiť ignorovať všetkých okolo. Aj seba,“ uviedol Fink pre 15questions.net

Fin Greenall pochádza z Cornwallu, aktuálne je jeho domovom Berlín. A práve v Berlíne vznikol aj čerstvý album Beauty In Your Wake. Júlový album nahrali počas tridsiatich dní v novo vybudovanom štúdiu známeho a cenou Grammy ovenčeného zvukového majstra Sama Okella. Kapela išla do štúdia slobodná, bez toho, aby sa limitovali a niečo plánovali. „Vždy je tam len nejaký vibe. Len si povieme, že chceme, aby bol tento album viac folkový alebo niečo podobné, ale nič viac. Neviem nič plánovať. Plánujeme len to, kde budeme nahrávať a to aké budeme mať možnosti, ale všetko ostatné nechávam na náhodu. Na novom albume sme mali vizuálnu inšpiráciu. Na piane sme mali celý čas album Wild Tales Grahama Nasha. Chcel som urobiť album, ktorý bude taký ako obal tohto albumu, na ktorý som sa stále pozeral,“ uviedol Fin Greenall.

Fin Greenall sa pri nahrávaní albumov riadi tým, čo si prečítal v knihe legendárneho producenta Ricka Rubina. Všade okolo nás je veľa nápadov, my sme tí, ktorí ich prijímajú a reagujú na ne. Na nič nemôžete tlačiť. A ako dodáva Fin, práve tá sloboda, že na nič netlačí mu pomáha zostať kreatívnym celých takmer dvadsať rokov, čo je na scéne. A keď nič neprichádza, tak si vraj zapne niektorý z albumov Radiohead a inšpirácia okamžite príde. Fin Greenall hovorí, že za celú jeho kariéru by jeho originálnych hudobných nápadov narátal na prstoch jednej ruky, čo ale trojicu Fink robí výnimočnou sú texty. Skladby s odkazom a osobné výpovede, ktoré sú priamočiare a ľahko sa s nimi stotožní každý, samozrejme nechýbajú ani na novinke Beauty In Your Wake.

Hoci pri prvých albumov projekt Fink neustále prekvapoval a nebolo úplne jasné, či ďalší album bude viac elektronický, či folkový, dnes už Fink po hudobnej stránke až tak neexperimentujú. Ako hovorí samotný Fin Greenall, jeho tvorba je predovšetkým o textoch. „Texty sú všetko. Naša hudba  je jednoduchá, ale texty určujú všetko. Melódiu, vibe, miesto. Každá naša skladba musí mať príbeh. Hudba je len outfit, ktorý jej oblečieme,“ hovorí Fin Greenall pre 15questions.net. Ako dodáva, najväčšou výzvou pre neho je zostať sebou samým a to za každých okolností. „Jednoduchosť je skvelá, komplikovanosť je skvelá, no vždy musíte byť sami sebou,“ hovorí Fin.

„Ak ste vo svojej komfortnej zóne, nie ste na tom správnom mieste“. Toto je veta, ktorú povedal David Bowie a ako svoju mantru ju Fin Greenall používal počas celého nahrávania novinky Beauty In Your Wake. To však neznamená, že by Fink nahrali album, na ktorom ich nespoznáte, no stále sa stavali pred nové výzvy. „Kreatívny proces je vždy výlet od neznáma. Vždy začnete s nejakou predstavou a myslíte si, že viete, kde skončíte, no skutočným umením je to, keď sa dostanete niekde úplne inde,“ hovorí Fin Greenall. Čerstvý album jeho projektu Fink však verných fanúšikov nesklame. Nájdete na ňom skladby, ktoré vám budú pripomínať ich nedávne albumy ale aj tie, ktoré vznikli viac ako desať rokov dozadu a vôbec vám to nebude vadiť.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame