Album týždňa: James Blake & Lil Yachty - Bad Cameo

Album týždňa: James Blake & Lil Yachty - Bad Cameo

V piatok nám svet hudby nadelil opäť niekoľko pozoruhodných albumov a tak bol súboj o titul Album týždňa veľmi tesný: skvelú  novinku vydala dvojica The Folk Implosion, platňa austrálskej kapely Hiatus Kaiyote je plná originálnych skladieb aj improvizovaného džezu, tradične zo svojej spálne sa prihlásil Homeshake, ozvali sa aj veteráni Guided by Voices, label Dead Ocenas prináša trochu prekvapujúco nový r&b album Aarona Frazera a zajímavý mestský folk ponúkajú Local Natives. My pozornosť ale upriamime na spoluprácu dvoch mien, ktoré zvyknú do popmusic vnášať prvky nevšednosti i náročnosti. Reč je o duu James Blake / Lil Yachty.

Na album je možné nazerať z viacerých perspektív. Na úvod vylúčime tú, pri ktorej by sme boli mierne sklamaní z jeho popovosti, mainstreamovosti. Je pravda, že napr. oproti predošlej platni Lil Yachtyho, ktorá bola rozhodne viac psychedelickým rockom než popo či rapom, je novinka Bad Cameo výrazne ľudovejšia. Ale prečo tento moment dvojici netreba vyčítať? “Chcel som otvoriť dvere mladým ľuďom, ktorí si myslia, že majú len na rap,” okomentoval pre Apple Music hlavné posolstvo albumu Lil Yachty.

“Naša spolupráca vyzerala tak, že James ponúkol nejakú ambientnú hudobnú náladu, celkom bez akejkoľvek rytmiky, a ja som mal do nej hotovú skladbu s textom asi za dvadsať sekúnd,” prezradil o spolupráci s Jamesom Blakeom Lil Yachty. Naozaj to miestami znie trošku genericky a zameniteľne, keď sa však dokážeme preniesť cez otravný autotune, uvedomíme si, že albumu dominujú skôr silné momenty.

Toto je album, na ktorom sú texty takmer rovnako dôležité ako hudba. Lil Yachty sa za zvukov Blakeovej rafinovanej kombinácie bežného strednoprúdového r&b a hlbokého ambientu zamýšľa nad ľudskosťou, zraniteľnosťou a empatiou. A hoci ich hudba primárne nie je o vzťahoch dvojíc, je to i tak beznádejne romantické počúvanie.

James Blake a Lil Yachty svojou novinku žánre rap, rnb ani ambient nezadefinovali nanovo. Vstúpili na to isté územie, na ktoré sa vydali v 80. Rokoch na značke 4AD Pieter Nooten z gotických Clan of Xymox s filmovým skladateľom Michaelom Brookom, alebo o veľa rokov neskôr Fred Again.. S Brianom Enom. Hovorme tomu trebárs pop-ambient alebo r&b chill..


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame