Album týždňa: Pond - Stung!

Album týždňa: Pond - Stung!

Nick Allbrook a Jay Watson stáli pri zrode Tame Impala, dnes majú vlastný projekt, teda nie jeden. Jay Watson sa venuje aj kapele Gum, s ktorou chystá vydanie albumu, na ktorom s ním pracoval Ambrose Kenny-Smith z King Gizzard and the Lizard Wizard a vždy aktívny hudobník vám ešte predtým ponúkol aj čerstvý album s kapelou Pond. A keby len taký obyčajný album. Novinku Stung! nazývajú dvojalbumom, ktorý má aj dve jasné inšpirácie. Album Tusk od Fleetwood Mac a Exile on Main St. od The Rolling Stones. „Sú to moje najobľúbenejšie albumy. Milujem tie rôzne interludes a zmeny nálad. A Stung! je podobným spôsobom ako Exile on Main St. upokojujúcim albumom,“ uviedli k novinke Nick Allbrook pre magazín Rolling Stone.

Dvojici Nick Allbrook a Jay Watson sa za tých pár rokov hudobnom biznise podarilo vytvoriť zvuk vďaka ktorému si ich jednoducho nepomýlite a svoj sound sa im vždy podarí "prepašovať" aj do spoluprác s inými hudobníkmi. Na albume Stung! sa však predsa len rozhodli trochu vykročiť zo svojej komfortnej zóny a po vzore Andreho 3000 a jeho albumu The Love Below chceli spraviť nahrávku, ktorej miestami možno nebudete hneď na prvú rozumieť a album, ktorý bude mať niekoľko odbočiek, ktoré ho spravia trochu divným, trochu nepochopiteľným. Prvá skladba, ktorú kapela na album vytvorila bola Sunrise for the Lonely, ktorá je jednoducho o pocitoch opustenosti a práve táto skladba určila ústrednú tému albumu, ktorou sa stala práve samota.

Kapela Pond vydala od roku 2009 celkovo desať albumov a to treba spomenúť aj všetky bočné projekty či spolupráce jej členov, čo ich radí medzi tie najaktívnejšie kapely. To len podčiarkuje, čo členom kapely nemožno uprieť a to je obrovská láska k hudbe. Ako hovorí Nick Allbrook, nadšenie, vášeň pre hudbu a najmä zvedavosť, ktorá ich núti stále objavovať niečo nové je pre neho základom kapely Pond a všetkých ďalších projektov. „Teraz si to celé užívame oveľa viac ako keď sme boli teenageri. Sme viac v pohode, usadení a dokážeme robiť lepšie skladby aj koncerty. Od čias, kedy sme spolu bývali, počúvali Todda Rundgrena sme sa dnes dostali k tomu, že hudba je našou naozajstnou prácou,“ uviedol Nick Allbrook, ktorí dodáva, že to za čo je najviac vďačný je, že členovia kapely nie sú len kolegami, ale predovšetkým blízkymi kamarátmi.

Členovia Pond sú mimoriadne vyťažení aj vďaka iným projektom či rodinným povinnostiam a tak zladiť ich kalendáre dokopy vôbec nie je jednoduché. Na novom albume tak pracovali rok a to raz týždenne, kedy sa stretávali v štúdiu Jaya Watsona. Neskôr sa im podarilo pravidelné stredajšie stretnutia potiahnuť na niekoľko dní v štúdiu v austrálskom meste Dunsborough, kde album číslo desať dokončili. „Tie najlepšie časti na album vznikli práve počas tejto dvojtýždňovej session, lebo všetci sme boli plní nadšenia, boli sme radi, že sme spolu, užívali sme si to a myslím, že to počujete aj na albume,“ uviedol pre magazín Far Out, Nick Allbrook. Ako dodal v čase voľna, spolu počúvali Blur či Talk Talk, čo sú ďalšie inšpirácie, ktorými sa na novom albume netaja.

Júnový album Pond nahrávali nielen s cieľom, aby bol po hudobnej stránke zážitkom a neustále prekvapoval, dali si záležať aj na textoch. Na albume nájdete skladby, ktoré sú o takých obyčajných veciach ako rozchody či odmietnutie, no je to album, ktorý sa snaží aj o reflexiu doby v akej žijeme a krutosti, ktorá je všade okolo nás. „Z albumu je miestami cítiť, že všetci máme dôvod nenávidieť dobu v akej žijeme a cítiť strach, ale zároveň je tam jasný odkaz, že nesmieme strácať lásku, nemôžeme prestať milovať ľudí,“ uviedol Nick Allbrook. Vďaka album Stung! si kapela Pond splnila aj jeden veľký sen a to spoluprácu s ich idlom Reinem Fiskem zo švédskej kapely Dungen, ktorý dodal sólo do 8 minútovej skladby Edge of The World pt.3.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame