Kultový album_FM: Fallgrapp – Rieka

Kultový album_FM: Fallgrapp – Rieka

Debutový album Fallgrapp – Rieka má 10 rokov. V rubrike Kultový album si na jeho vznik spomínal jeho autor Jureš Líška.

Kultový album_FM: Fallgrapp – Rieka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Hudba na debutový album Fallgrapp vznikala niekoľko rokov v domácich podmienkach, doslova v detskej izbe Jureša Líšku. V tej dobe ešte nemal prístup ku všetkým možnostiam digitálnych technológii, a aj programy na tvorbu hudby boli na inej úrovni ako sú dnes. Kým dnes sa treba rozhodovať čo použiť a čo nie, vtedy bol Jureš fascinovaný všetkými novými zvukmi. Chcel robiť klubovú hudbu, ale rýchlo zistil, že nevie robiť jednoduchú hudbu na parket.


Na nahrávaní Rieky sa podieľali Jurešovi známi huslisti, kapela Fallgrapp vznikla až po jeho vydaní. Na prvých piesňach Ľadový útes a I.N.A. spievala poľská speváčka Agáta Siemaszko. Potom sa pridala Nora Ibsenová, ktorá prišla s nápadmi na texty, ktoré „klikli“, a Rieka bola hotová veľmi rýchlo.


Už prvé piesne Ľadový útes a I.N.A. sa hrávala v Rádiu_FM. Jedným z dôležitých momentov bol oceňovaný videoklip k piesni Vlasy, aj pozvanie na festival Pohoda. Niekomu sa tam nepodarí dostať nikdy, a Fallgrapp zavolali po dvoch piesňach. To bol impulz na dokončenie albumu.
Okrem záznamu určitého obdobia pre Fallgrapp znamenala Rieka posun do povedomia ľudí, aj povzbudenie do ďalšej tvorby. Fallgrapp si s Riekou odniesli 4 Rádiohlavy: za Album roka, Debut roka, Singel roka, aj v kategórii Elektronická hudba.

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame