Album týždňa: AURORA – What Happened To The Heart?


Album týždňa: AURORA – What Happened To The Heart?


Nórska speváčka a skladateľka Aurora Aksnes je tu so svojím v poradí už piatym štúdiovým albumom, ktorý veru nemá menšie ambície ako byť dokonalým zvukovým sprievodcom leta 2024 pre milióny fanúšikov na celom svete.

Umelkyňa samotná označuje svoju najnovšiu nahrávku ako to najosobnejšie a najkatarznejšie, čo vo svojej kariére doteraz nahrala. A ako dodáva, otázka, ktorá dala názov celému albumu, čiže čo sa stalo srdcu, je tou najdôležitejšou, najkrajšou a zároveň najsmutnejšou, akou sa vo svojom živote zaoberala.

Aurora sa na svojom novom albume naozaj veľmi intenzívne zaoberá srdcom; dokonca aj jeho vnímaním v histórii ľudstva. Ako sa ona sama zamýšľa, „Hoci jeho presná funkcia a anatómia neboli jasne pochopené, verilo sa, že srdce je centrom duše. Intuície. Emócií a našich zámerov. Až kým sme sa nerozhodli, že toto sú skôr charakteristiky našej mysle. Emócie boli teda prevážené logikou. A keďže svet je dnes taký skazený peniazmi, mocou a sebectvom, len ťažko sa ubrániť otázke - Čo sa stalo so srdcom?“

Zrod samotného nápadu k celému albumu What Happened To The Heart? sa udial v apríli 2022, keď Aurora čítala list skupiny aktivistov We Are The Earth, ktorí volali po revolúcii ako kolektívnej odpovedi na globálne otepľovanie.

V tomto liste nazvali našu planétu srdcom, ktoré pulzuje vo vnútri nás všetkých. Toto viedlo nórsku umelkyňu k tvorbe svojej albumovej novinky; celé sa to začalo ešte počas šnúry k predchádzajúcemu albumu The Gods We Can Touch, ktorý vyšiel v januári 2022. Už o rok na to Aurora ohlásila, že je späť v štúdiu a nahráva svoj nový album.

Aurora nahrávala svoj nový album na viacerých miestach. Cestovala medzi Nórskom, Nemeckom, Londýnom a Los Angeles. Novinka je kolektívnym dielom, na ktorom sa podieľali okrem blízkeho spolupracovníka Magnusa Skylstada aj známi hudobníci ako Ane Brun, Matias Tellez či Tom Rowlands z The Chemical Brothers.

Práve z produkčného a skladateľského hľadiska ide o veľmi pútavé a inšpiratívne dielo. Zvuk severskej pop music sa tu nežne roztápa v synth-pope za asistencie chytľavých elementov electropopu.

Sondtrack k letu 2024 môže naozaj znieť aj ako novinka od tejto nórskej umelkyne. Aurora na svojej novinke lieči všetky pocity strachu, hnevu a vnútornej rozpoltenosti. Jej nahrávka je cestou k osobnému uzdraveniu. Využíva na to všetky hudobné nástroje, ktoré má vďaka svojmu umu a talentu k dispozícii. Dokáže tu nádherne skĺbiť svoj cit pre severský folk s modernou elektronickou hudbou. V tom je čaro jej veľkého a zaslúženého úspechu.


Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame