Album týždňa: Bat For Lashes - The Dream of Delphi

Album týždňa: Bat For Lashes - The Dream of Delphi

Zatiaľ čo mnohí počas lockdownu odratávali dni, kedy sa svet vráti do normálnu, ona prežívala najzásadnejšie obdobie jej života, ktoré z nej spravilo nového človeka. Natasha Khan aka Bat For Lashes sa práve počas pandémie stala mamou a aj vďaka lockdownu a množstvu času, ktorý trávila sama, so svojou ešte nenarodenou dcérou jej umožnilo pozrieť sa na zrod života inak,  do väčšej hĺbky a všetko to zachytiť na album. A nielen na album. Novinka The Dream of Delphi je audiovizuálnym dielom, britská hudobníčka nominovaná aj na cenu Mercury, album totiž podporila aj filmom. „Keď som písala a tvorila, zrazu som bola veľmi otvorenou, objavovala som moje jemnejšie ja. To najlepšie, čo sa vám ako tvorivej osobe môže stať je, keď ani nemáte pocit, že ste v miestnosti, všetko len tak plynie. Všetko to vzniklo z improvizácie, z prítomnosti,“ uviedla Bat For Lashes pre Vogue.

Na šiesty album Bat For Lashes a nasledovníka filmami inšpirovaného albumu Lost Girls, sme si museli počkať takmer päť rokov. Po tejto pauze sa Natasha Khan vracia úplne iná. Sebavedomejšia, vyzretejšia, s novým životným príbehom. Album The Dream of Delphi, ktorý pomenovala po svojej dcére Delphi jej nielen venovala, ale pripravila pre ňu dokument, ktorý mapuje jej narodenie, aj prvé dni života. Album však nie je len pre ňu, Bat For Lashes hovorí, že je venovaný všetkým matkám a je oslavou materstva a nového druhu lásky, ktorý práve vďaka materstvu v sebe objavíte. „Celý ten kreatívny proces bol podobný ako pôrod. V istom momente nad tým strácate kontrolu, jednoducho sa to deje a vy to celé musíte zvládnuť. Čím viac s tým bojujete, tým viac to bolí,“ uviedla Natasha Khan, ktorá sa rozhodla, že počas tvorivého procesu nebude nič siliť a dopraje si slobodu.

Album, ktorý Bat for Lashes vydala posledný májový deň takmer celý vznikal počas lockdownu s veľmi obmedzenými možnosťami nahrávania a tak to, čo ho vystihuje najlepšie je slovo improvizácia. Hudobne je album inšpirovaný 70. a 80. rokmi a aj to súvisí s obdobím, kedy ho Natasha Khan nahrávala. V štúdiu, v ktorom pracovala bolo totiž práve veľa nástrojov zo 70. a 80. rokov a tak Natasha Khan jednoducho pracovala s tým, čo bolo k dispozícii, no veľmi si to užívala. Objavovala staré synťáky aj sláčikové nástroje. Ako hovorí, vždy vo svojej tvorbe kombinovala staré s novým a presne tak to bolo aj tentokrát. Práve hudba má na albume The Dream of Delphi veľký priestor, spevu si tentokrát užijete oveľa menej. Skladby na albume dýchajú, inštrumentálne sa striedajú s tými s vokálom a je z nich cítiť, že Bat For Lashes na nič netlačila a nechala sa počas celého nahrávania riadiť svojou intuíciou a pocitmi.

Celý deň tvorila, potom si odbehla postarať sa o malú dcéru a opäť späť do práce. Takto nejako vznikal album The Dream of Delphi, ktorého vydanie sprevadzala aj premiéra filmu, ktorý k nemu Bat For Lashes vytvorila. „Študovala som hudbu a film, aj moja záverečná práca bola film, takže som k tomu mala vždy blízko. Neviem prečo som to nespravila už skôr. Možno to bolo o peniazoch alebo to len bolo príliš komplikované, ale som rada, že tentokrát sa to podarilo,“ uviedla Natasha Khan. Album aj film sú prepojením jej starého ja s tým novým, ktoré najviac definuje práve jej nová životná rola -  rola matky. Práve vďaka nej je zraniteľnejšia, ľudskejšia ale aj vedomá a tak ako našla krásu v zrode nového života, tak sa jej darí nachádzať aj krásu tam, kde niečo končí.

Debutový album Bat For Lashes vyšiel už pred 18 rokmi, z Bat For Lashes je dnes tak veľmi skúsená a sebavedomá hudobníčka, ktorá presne vie, čo chce a baví ju ísť do hĺbky, nechce robiť len single, ale atmosferické albumy s príbehom a odkazom. Ani to, že ústrednou postavou jej albumu je žena, nie je žiadna novinka. Roky vo svoje tvorbe skúma rôzne ženské archetypy, teraz k nim pribudla jej skúsenosť matky. Práve vďaka tomu však nahrala album, ktorý patrí medzi jej najosobnejšie. Natasha Khan aj napriek limitovaným možnostiam, ktoré spôsobil lockdown nahrala album, ktorý pôsobí miestami až orchestrálne, napriek tomu stále intímne. Tento album Bat For Lashes však nie je plný singlov a skutočný zážitok z neho budete mať až vtedy ak si ho vypočujete v plnej dĺžke bez toho, aby vás niekto vyrušoval.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame