Album týždňa: Arab Strap - 'I'm totally fine with it don't give a f--k anymore

Album týždňa: Arab Strap - 'I'm totally fine with it don't give a f--k anymore

V roku 2021 sa po takmer 16 rokoch opäť vrátili s novým albumom, na ten ďalší nás škótska kapela nenechala čakať tak dlho. Už ôsmy album prichádza po troch rokoch po pandemickom albumu As Days Get Dark a na obdobie pandémie odkazuje. Polovica dua Arab Strap, Aidan Moffat, totiž priznáva, že počas lockdownu sa stal až závislým na sociálnych sieťach a teraz nastal čas, konečne opustiť svoj domov a vidieť skutočný svet. Na albume však práve na sociálne siete odkazujú. „Nedávno som sa po rokoch prihlásil na sieť X a dal som post o tom ako som si objednal Uber. Hneď mi niekto napísal, že som otrokom modernej doby. Začal som mať strach, aký som nepociťoval roky. Kládol som si otázku, na čo som sa tam vracal. Je to miesto, ktoré bolo stvorené na to, aby šírilo hnev. Nie je to zdravé, nie je to dobré pre nikoho z nás,“ uviedol Aidan Moffat pre magazín Quietus k inšpirácii na albume.

Dlhá pauza pred vydaním predošlého albumu As Days Get Dark dvojici Aidan Moffat a Malcolm Middleton veľmi prospela. Navyše takmer 16 rokov je dosť na to, aby sa doba úplne zmenila a dvojici to umožnili nahrať album, ktorý ako hovoria, je zo všetkých ich albumov najmenej sexy, no najviac sa zaoberá svetom v akom aktuálne žijeme. „Veľa skladieb na albume je o dnešnom svete. Nielen o zmenách v našom živote, ale v celom svete za ostatných 15 rokov. Myslím, že veľa ľudí si po pandémii uvedomuje ako veľa času trávia online. Je o tých rozdieloch medzi online a skutočným svetom, o tom, že si treba dať pauzu, aby ste si dokázali uvedomiť, čo sa to okolo nás deje,“ uviedli Arab Strap pre magazín Rolling Stone.

Urobiť album, ktorý bude odrazom doby v akej vznikal. Taký je nový album Arab Strap a aj ten predošlý. Urobiť album, ktorý nebude až tak o osobnom živote Aidana Moffata, no o svete okolo nás, to je asi najzásadnejší rozdiel medzi Arab Strap pred dlhou pauzou a po nej. Ak by ste za tým, ale hľadali nejakú ťažkú filozofiu, tak rozhodnutie skôr reflektovať dobu v akej žijeme ako vlastný život prišlo potom, čo Aidan Moffat jednoducho usúdil, že jeho osobný život je dnes až príliš nudný a nie je o čom písať. Arab Strap ale na to, čo sa deje reagujú veľmi priamo, nejdú po žiadnych abstraktných témach. Jednu zo skladieb napríklad inšpiroval príbeh zo správ. Dvojica spracovala príbeh ženy, ktorá počas lockdownu ležala niekoľko dní mŕtva vo svojom byte bez toho, aby si to niekto všimol. Kapela sa zamýšľa nad tým, ako je to možné vo svete, kedy sme nonstop online a ako sa hovorí, stále v spojení so svetom. Niekoľko osobných inšpirácií na albume ale predsa nájdete. Skladbu o strate a smútku napríklad inšpiroval roztápajúci sa snehuliak syna Aidana Moffata.

Nový album Arab Strap je jednoducho o tom, čo dvojicu Aidan Moffat a Malcolm Middleton hnevá. Ako hovorí Aidan, nedokáže písať o šťastných momentoch, to sú pocity, o ktoré sa deliť nechce. Dvojica dokonca nový album ani neplánovala. Radšej chceli vydať sériu singlov. „Chceli sme nahrať pár, možno dvojstranových singlov. Páčil sa nám nápad, aby každá skladba dostala priestor, aby vynikla. Ale potom sme sa začali nudiť. Najskôr sa nám podarilo nahrať pár dynamických a chytľavých skladieb. No potom začali pribúdať aj tie, ktoré zneli úplne inak a zrazu sa z toho stával album. Boli to dva roky veľmi pomalej práce. Asi nikdy nám práce na albume nezabrali taký dlhý čas,“ uviedli Arab Strap.

Arab Strap sa po dlhej pauze v roku 2021 vrátili aj na koncertné pódia a opäť si uvedomili ako ich živé hranie neskutočne baví. A práve vďaka koncertom dostali chuť spraviť album, ktorý bude trochu hlučnejší, ale najmä bude v sebe mať energiu aká ide práve z ich živých vystúpení. Dvojica aj v tomto dokazuje, že je iná. Zatiaľ čo iné kapely vekom a časom spomaľujú a bavia ich skôr pomalšie veci, Arab Strap to skúšajú presne naopak. „Pauza nám pomohla. Práve vďaka nej sme si uvedomili, že to celé je o tom nechať sa neustále prekvapovať a nevedieť, čo sa v štúdiu udeje. Nikdy som si nevedel predstaviť, že náš nový album bude znieť takto. Je to celkom nová podoba Arab Strap a funguje. Zistili sme, že to, čo vieme vytvoriť spolu je niečo celkom iné ako to, čo tvoril každý z nás samostatne,“ uviedol Aidan Moffat pre britský Rolling Stone.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame