Kultový album_FM: Weezer - Weezer

Kultový album_FM: Weezer - Weezer

Debutový album americkej alt-rockovej kapely Weezer vyšiel pred tridsiatimi rokmi, 10. mája 1994.

Kultový album_FM: Weezer - Weezer Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nie je veľa kapiel, ktoré už na debute pochopia ako funguje dobrý pop, ktorý si chcete spievať, a ešte sa s ním aj dokážete stotožniť. Rivers Cuomo zložil silné piesne a v štúdiu sa s nimi pohrali tak, že zneli ako prirodzený krok vpred, ktorým sa mal americký alt-rock uberať po Cobainovej smrti. Modrý album od Weezer je prístupná rocková doska, ktorá má výrazný autorský odtlačok.


Hudobne je Modrý album alt-rock, ale v podstate sú to silné a výrazné pop-rockové pesničky. Vďaka gitarovému geekovstvu to ale nie je bežný mainstream z rockovej histórie. Je to akýsi power-pop-punk. Piesne majú výrazné hooky a sú mimoriadne chytľavé, úderné a účinné. V textoch je humor, odkazy na vtedajšiu dobu aj autorove komplexy. Rivers Cuomo tu ide otvorene s kožou na trh.


To všetko spolu vytvára príťažlivé počúvanie, ktoré chytilo za srdcia milióny vtedajšich teenagerov, a už vtedy vytvorilo okolo kapely kult. Modrý album sa veľmi dobre predával a dodnes je považovaný za dosku, ktorá definovala dobu, minimálne v Spojených štátoch. Mnoho kapiel ktoré nasledovali, vďačia Weezer za veľa.

weezer-blue-blue-album-814090240-3806885676.jpg

Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame