Album týždňa: Porij - Teething

Album týždňa: Porij - Teething

V piatok vyšlo opäť hneď niekoľko pre nás zaujímavých albumov: dreampopovo-elektronická novinka nórskych veteránov Bel Canto, hosťami nabitá platňa francúzskej dvojice Justice, v poradí 33. album škótskeho filozofa a provokatéra Nicka Currieho alias Momusa, inak tiež dobrého kamaráta Neila Tennanta z Pet Shop Boys, ktorí - aká náhoda! - vydali v piatok taktiež slušnú zbierku nových melódií, ťažko zaškatuľkovateľný Sega Bodega a keďže mládež má zelenú, našim Albumom týždňa je čerstvá kolekcia piesní projektu Porij.

Porij je skutočne mladá kapela. Vznikla len pred necelými piatimi rokmi v Manchestri, počas štúdií jej členov na Kráľovskom konzervatóriu. Prvá EP - Breakfast - vyšla o rok neskôr a aktuálne je reč o debutovom albume. Teething je výraz pre nie úplne jednoduché obdobie tzv. prerezávania zubov u malých detí. Kapela naznačiť, že si pri tvorbe neprechádzala jednoduchým obdobím, lepší termín zvoliť nemohla.

Kvarteto Jacob Maguire/James Middleton/Nathan Carroll/ Scout Moore
Alias Porij síce neznie ako čisté retro, ale miestami intenzívne pripomína romantickú stránku dance music 90. rokov a dokonca aj novú romantiku ôsmej dekády. Väčšina piesní znie mäkko, občas sladko-bôľne, vždy rytmicky svižne. A rádiovo.

V textoch Porij je vzhľadom na dĺžku fungovania na scéne i vek jej členov nerealistické očakávať nejaké zásadné objavy: všetko sa točí okolo vzťahov, očakávaní, osudových stretnutí i strácania priateľstiev. Táto kapela dvadsiatnikov nám svetový mier nezariadi.

Štruktúra piesní Porij, aj keď sa tona prvé ani druhé počutie veľmi nezdá, sa odvíja od gitarových riffov a motívov. Väčšinou veľmi úsporných, slúžiacich spevu. Synťák, basgitara a bicie tvoria neodmysliteľnú zásmažku. Heslo: romantický rave.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame