Album týždňa: Pearl Jam - Dark Matter

Album týždňa: Pearl Jam - Dark Matter

Pozapájali nástroje a začali hrať. Takto jednoducho vraj vznikol nový album legendárnych Pearl Jam. Kapela si na novinke zavolala na pomoc producenta ovenčeného cenou Grammy a zároveň ich veľkého fanúšika Andrewa Watta, ktorý produkoval aj sólový album ich speváka Eddieho Veddera. Už v januári gitarista kapely Mike McCready pripravoval fanúšikov na oveľa tvrdší album ako by možno čakali. Dvanásty štúdiový album si v porovnaní s predchodcom Gigaton vyžadoval menej času a kapela si jeho nahrávanie užívala. Nahrávanie albumu by ste si mali predstaviť asi tak, že dlhoroční kamaráti, takmer až bratia spolu hrajú ako o život. Spevák kapely Eddie Vedder dokonca smelo vyhlasuje, že toto je ich najlepší album a on je na svoju kapelu hrdý tak ako nikdy predtým.

Prvé skladby na nový album Pearl Jam začali vznikať krátko po vydaní albumu Gigaton, v roku 2021, kedy kapela absolvovala desať dní trvajúcu session v domácom štúdiu producenta Andrewa Watta. Skladby, ktoré vytvorili však nechali poriadne dozrieť a nahrali ich až v marci  2023 v štúdiu Shangri-La slávneho Ricka Rubina. Na nahrávanie dozeral spomínaný Andrew Watt, ktorý zdá sa nebol len obyčajným producentom, ale pre kapelou aj veľkou inšpiráciou. Práve on ich naviedol k tomu, aby opäť tvorili spolu. A tak si po rokoch, kedy pracovali na demách, ktoré vytvorili členovia kapely samostatne, vyskúšali aké je to tvoriť opäť spolu. „Neviem, či to bude fungovať pre kapelu, ale príďte do jeho štúdia, má tu všetko. Príďte do LA, nič si so sebou neberte, len príďte. Budeme spolu len hrať. Nie je to niečo, čo robíme bežne,“ asi takto nejako podľa slov gitaristu kapely Stonea Gossarda, Eddie Vedder volal kapelu do LA. Ako dodal pre magazín Spin, vykročenie zo zabehaných koľají kapela privítala a navyše si užila zbierku gitár akými známy producent disponuje.

Pearl Jam sa do nahrávania novej štúdiovky púšťali s tým, že nemusia nevyhnutne nahrať nový album a ak to s ich novým producentom Andrewom Wattom fungovať nebude, tak si nič hrozné nestane. Nahrávať s producentom, ktorý na hudbe Pearl Jam vyrastal ale asi nemohlo dopadnúť zle. „Hrať na gitare, basgitare a dokonca aj na bicích som sa učil od Pearl Jam. Každý člen kapely ma nejaký spôsobom ovplyvnil a presne som vedel, čo mám na nich ako fanúšik rád. Keď som dostal možnosť s nimi pracovať, tak som sa chcel stať jedným z nich, nechcel som ich meniť, chcel som, aby boli sami sebou,“ prezradil pre magazín Rolling Stone ich nový producent. Ten kapelu objavil počas sledovania MTV ešte ako dieťa, kedy kapela bodovala s hitom Jeremy.

Každý z členov Pearl Jam je výrazná osobnosť a po rokoch, kedy na demách pracovali samostatne bola tvorba spoločne pre nich veľkou výzvou. „Stále si hľadáme spôsoby ako spolu komunikovať. Už sme v tom štádiu, že môžeme, ale nemusíme nahrávať nové veci, ale všetkým nám stále záleží na tom, aby sme, keď už niečo nahráme, urobili niečo, čo má zmysel, čo môžeme smelo označiť ako to najlepšie, čo sme kedy spravili,“ uviedol Eddie Vedder. Práve pri nahrávaní novinky Dark Matter kapela cítila, že nahráva pre nich veľmi dôležitý album. Po tejto vete treba opäť spomenúť kapelou ospevovaného producenta Andrewa Watta známeho aj vďaka spolupráci s Paulom McCartneym či Iggym Popom, ktorý ich počas celého nahrávania viedol tou správnou cestou a vďaka svojim až encyklopedickým poznatkom o kapele a napočúvaných albumoch, vedel zasiahnuť aj v momentoch ak by kapela "vykrádala" svoju vlastnú tvorbu.

Predošlý album Gigaton kapela Pearl Jam vydala v čase začínajúcej pandémie a tak veľké turné k nemu museli zrušiť a voľný čas tak venovali práci na nových skladbách. Asi neprekvapí, že k novinke Dark Matter kapela ohlásila obrovské turné, ktoré začína už v máji, vďaka čomu si vynahradia dlhú koncertnú pauzu spôsobenú lockdownom. Pearl Jam hovoria, že na dielo, ktoré po dlhej dobe vytvorili spoločne sú veľmi hrdí a ich najnovší album ospevujú aj známe magazíny a hudobní kritici sa zhodujú, že Pearl Jam neboli v takej skvelej forme od 90.rokov. Nahrávať s 33 ročným producentom, ktorý vraj videl kapelu asi tak päťdesiatkrát naživo sa oplatilo. „Ten album urobil fanúšik pre fanúšikov a verím, že to ocenia,“ uviedol k nahrávke Dark Matter producent Andrew Watt.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame