Album týždňa: Yard Act - Where's My Utopia

Album týždňa: Yard Act - Where's My Utopia

V roku 2022, kedy vydávali svoj debutový album, sa už mohli pochváliť slávnym fanúšikom - Eltonom Johnom. S albumom Overload kapela nesklamala a zaradil sa medzi najsilnejšie debuty daného roka. O to prekvapivejšie vyznieva rozhodnutie kapely vybrať sa na druhom albume celkom novým smerom. Post punk je nateraz minulosťou, kapela vás na novom albume skôr rozhýbe a ako s nadsázkou hovoria v jednej zo svojich skladieb : We Make Hits. Album síce nie je plný hitov, ale Yard Act sa na albume stávajú prístupnejšími aj pre širšie publikum. V ich prípade to však vôbec nie je na škodu.

Keď si zapnete nový album Yard Act, je dosť možné, že hneď pri prvých tónoch úvodnej skladby vám napadnú Gorillaz. A nebudete úplne ďaleko od pravdy. Kapela sa rozhodla, že album, ktorým vyrazia na neprebádanú cestu, producentsky zveria práve do rúk producenta od Gorillaz. So skladbami na marcovej novinke im pomáhal Remy Kabaka Jr. "Dodal nám sebavedomie a naučil nás, aby sme si verili. Práve vďaka nemu sme sa nakopli. To jeho nadšenie, láska k hudbe a to ako o nej hovorí je obrovskou inšpiráciou. Keď pracuje, nepozná žiadne limity ani hranice", uviedol frontman kapely James Smith pre magazín Rolling Stone. Kapela dodáva, že nahrávanie druhej štúdiovky bolo v porovnaní s debutom oveľa slobodnejšie a je to cítiť aj z výsledku.

Yard Act sa na svojom druhom albume neposunuli len hudobne. Album číslo dva je nielen popovejší a je na ňom viac diska, ale aj obsahovo je album celkom iný. Zatiaľ čo na debute kapela rozprávala príbehy fiktívnych postáv, druhá štúdiovka je oveľa osobnejšou a prezradí vám o živote speváka kapely Jamesa Smitha o čosi viac. "Ja sám som sa zmenil, som menej cynický a oveľa menej hodnotím iných ľudí. Alebo sa aspoň snažím, aby som to nerobil tak často. Nieže by som teraz ľutoval to, čo som napísal predtým, ale dnes by som už také skladby nepísal. Nechcem už písať skladby o tom, že iní sa mýlia a ja mám pravdu", prezradil James Smith. Veľká zmena u neho zrejme nastala vďaka tomu, že je čerstvým otcom.

Už na prvom albume Yard Act ukázali ako trefne dokážu opisovať svet okolo nás. A nezmenilo sa to ani na druhom albume, ktorý je však oveľa osobnejším a opisuje aké to je byť dospelákom v dnešnom svete. "Pre väčšinu je dospelácky život o tom, nájsť lásku, usadiť sa a mať deti. To je ďalšou veľkou témou albumu a ďalšou veľkou témou pre mňa osobne. Mám to podobne, tiež som hľadal lásku a mám dieťa, no kladiem si otázku, či toto je to, čo chcem. Som naozaj rád, že veci sú tak ako sú, ale nebojím sa povedať, že to bola dlhá cesta a boj. Za ostatné dva roky sa stalo veľa a nemal som čas to celé spracovať, no naučil som sa naozaj veľa", uviedol frontman kapely a teraz už aj otec James Smith pre NME.

Yard Act si dobre uvedomujú, že po vydaní albumu Where's My Utopia zrejme prídu o pár fanúšikov, možno aj tých, ktorí sa na nich bavili na festivale Pohoda. Sľubujú však, že na koncertoch to stále bude party, možno len trochu iná. Yard Act sa podarilo za tie dva roky výrazne dospieť a svojich fanúšikov už nechcú len baviť, ale nútia vás aj zamyslieť sa. Frontman kapely napríklad prestal piť, na čo odkazuje aj na albume. To, čo ale Yard Act najviac vystihuje, však z nahrávky nezmizlo. A to je humor, ktorí nestrácajú ani napriek problémom. Ich cieľom je totiž byť kapelou, ktorá vie byť vážna ale aj vtipná zároveň, presne tak ako ich obľúbená kapela The Cure. "Urobili sme party album, ktorého nahrávanie sme si veľmi užili. Necítili sme sa ničím obmedzovaní a snažili, že sme sa urobiť krok vpred. Milujeme rôznu hudbu a chceli sme to dostať aj na náš nový album", uviedla kapela pre NME.

yard_act.jpg


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame