Album týždňa: Ghetts – On Purpose, With Purpose

Album týždňa: Ghetts – On Purpose, With Purpose

Kým na Slovensku nie je Ghetts práve najznámejšie meno, v Británii je to legenda. Hovoria o ňom nielen ako o jednom z pionierov grimeu, ale aj ako o jednom z najlepších britských MC's súčasnosti. Na scéne je už viac ako dve desaťročia, a stále dokáže prísť s niečím novým – až tak, že postupom času takmer úplne opustil škatuľku grimeu. Na konte má niekoľko počinov, pričom jeho druhý mixtejp Ghetto Gospel z roku 2007 bol prelomový a dnes ho mnohí – vrátane samotného Ghettsa – považujú za jeho pravý debutový album. Veľmi dôležitý bol aj jeho posledný počin, album Conflict of Interest, ktorý dosiahol zatiaľ najvyššiu – druhú – priečku britského albumového rebríčka a priniesol aj tzv. MOBO Pioneer Award a nominácie na Mercury Prize a Brit Awards.

Od svojho posledného albumu, ktorý vydal v roku 2021, v podstate neprestal pracovať, a tak novinka On Purpose, With Purpose prirodzene nadväzuje na svojho predchodcu. To, že vôbec vyjde, sme sa dozvedeli v októbri vďaka chytľavému singlu Laps s juhoafrickou hudobníčkou Moonchild Sanelly na spolupráci. A kým predchádzajúci počin Conflict Of Interest, prvý pod veľkým vydavateľstvom, promoval Ghetts okázalým spôsobom – rapovanou promenádou v tanku v uliciach Londýna, tu sa rozhodol úplne inak. Financie určené na natáčanie videoklipu ku garantovanému hitu, ktorým by spoľahlivo upozornil na nový album, nakoniec utratil inde. Rozhodol sa podporiť 150 mladých členov svojej newhamskej komunity a zaplatil im ročné členstvo v lokálnej športovej organizácii, ktorej sa podarilo vychovať už niekoľko špičkových atlétov svetovej úrovne. Aj keď niekto by mohol oponovať, že aj charita je promo, nie je to úplne tak – promu vo forme nablýskaného videoklipu sa charita nikdy nevyrovná. Možno aj preto trvá mnohým veľkým magazínom, ale napríklad aj Metacriticu, aby si nový album Ghettsa – napriek veľkosti jeho mena aj doterajšej tvorby – vôbec všimli.

ghetts.jpg

Ghetts vyniká tým, že rád experimentuje, a inak to nie je ani na jeho novom albume. Aj tlačová správa k novinke sľubovala, že bude „pokračovaním jeho umeleckého vývoja“ aj „nezastaviteľného vzostupu jedného z najlepších britských rapperov“. Ghetts mal dosiahnuť „nové vrcholy ako autor piesní“ a „rozšíriť svoju zvukovú paletu“ tým, že do svojej tvorby vpustí širšie hudobné vplyvy. Slová sú to pekné až vzletné, ale tak je to pri tlačovkách k albumom vždy. Realita? Ghetts naozaj nesklamal, otvoril sa ďalším experimentom a mnohých potešil množstvom soulu alebo prekvapil rozsahom afrobeatu v nových piesňach. Tie tak ponúkajú dostatočnú rôznorodosť, aby bol nový album opäť záživný, a napriek veľkému počtu autorov hudby aj celkom príjemnú kompaktnosť.

Dielo však drží pokope najmä Ghetts svojou osobnosťou, prejavom, textami. Kým kedysi bolo pochopiteľné, že ako grimeový MC staval najmä na forme, bol autorom niekoľkých naozaj vynikajúcich, prepracovaných flow, dnes formu podriaďuje obsahu. To, v čom sa aj podľa zahraničných recenzentov zlepšuje, a to aj 20 rokov po štarte kariéry, sú texty. Ľudia oceňujú jeho schopnosť provokovať, pobaviť, rozprávať príbehy. Je pri tom priamy, otvorený a v 39 rokoch už aj dostatočne vyspelý. Rapuje o britskej spoločnosti, rasizme, postnatálnej depresii aj vyrastaní v kriminálnom prostredí. Tak úprimne, až je z albumu On Purpose, With Purpose jeho „najzraniteľnejší“ album dosiaľ.

Aby sme neostali nič dlžní, spomeňme aj to, že tak ako na mnohých predchádzajúcich počinoch Ghettsa, aj tu si pomohol kvantom známych aj menej známych hostí. Z tých známych spomeňme mená ako Kano, Wretch 32 či Sampha. A popri menu Ten Billion Dreams, ktoré sa postaralo takmer o polovicu hudobnej produkcie, spomeňme ešte dôležité meno Joe LaPorta. Tento americký masteringový inžinier sa už postaral o albumy Davida Bowieho, Foo Fighters či Vampire Weekend, ale aj Run The Jewels, The Weekend či FKA Twigs. Je to odborník takej veľkosti, že funguje ako špecialista pri veľkých súdnych sporoch týkajúcich sa hudby – radil ľuďom ako Beatles, Prince, Michael Jackson, Jay-Z či Eminem. Práve on sa postaral o mastering tohto diela hodného pozornosti, napríklad aj tej vašej.




Pripravila: Idaina_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame