Album týždňa: Haiku Hands - Pleasure Beast

Album týždňa: Haiku Hands - Pleasure Beast

Svoj rovnomenný debut vydali v roku 2020, teda v čase pandémie. Vydanie jeho nasledovníka si naplánovali takto koncom roka, v čase, kedy im už veľká albumová konkurencia nehrozí a albumu sa dostane patričnej pozornosti. Haiku Hands už s prvým singlom ohlasovali, že na svojom druhom albume nebudú mlčať a spievať o veciach, ktoré sú nepodstatné, ale sú pripravené na plné ústa povedať čo si naozaj myslia. S albumom mali jasný cieľ, posúvať hranice ďalej a spraviť tanečný album s odkazom. Haiku Hands sa na decembrovej novinke vyjadrujú k politike a vracajú sa aj k pandémii, ktorá im dopriala čas na sebareflexiu.

Na čele Haiku Hands stoja sestry Claire a Mieh Nakazawa, Beatrice Lewis a koncertná členka Mataya Young. Kapelu však zakladali s tým, že ide o ženský kolektív a nikdy sa nebránili aj spojeniu s ďalšími umelkyňami, čo je vidno aj na ich videách. Na novinke Pleasure Beast sa ale tentokrát uzavreli a album nahrávali z veľkej časti samé, v trojčlennej zostave. „Vďaka tomu sme dokázali priniesť celkom nový sound. Nebránime sa spoluprácam, ale Haiku Hands majú unikátnu energiu. Keď sme spolu je to niečo celkom iné ako to, čo dokážeme vytvoriť individuálne a to je to, čo si chcem udržať,” uviedla kapela pre altpress.com. Napriek tomu pár hostí na albume nájdete, medzi nimi aj rapera Jamaicu Moana.

„Verím, že týmto albumom dodáme ľuďom silu, aby sa ráno zobudili a prežili svoj deň tak ako chcú, aby robili veci, ktoré ich tešia a aby si ten krátky čas, ktorý na tomto svete máme užili najviac ako to len ide,“ takto Haiku Hands opisujú svoju novinku Pleasure Beast, ktorú pôvodne aj nazvali Enjoy Your Life. „Počas nahrávania ale začali prichádzať rôzne emócie, nielen radosť. Boli tam momenty, kedy sme museli zabojovať, no striedali sa s tými príjemnými,“ uviedli Haiku Hands k nahrávaniu albumu, ktorého počiatky siahajú ešte do obdobia lockdownu. Haiku Hands sa vám albumom nesnažia len roztancovať, hoci tak si ich pamätáme. Na albume miestami aj spomalia a donútia vás zamyslieť sa. Nechýba ale ani humor, bez ktorého si hudbu predstaviť nevedia, veď jedným z hlavných odkazov hudby Haiku Hands je, aby ste sa nebrali príliš vážne.

Haiku Hands si dobre uvedomujú v akých ťažkých časoch žijeme, napriek tomu robia hudbu, ktorá teší a prináša radosť. Debut vydali v čase neistoty z pandémie, novinka Pleasure beast vychádza v čase vojny. „Je ľahké podľahnúť tomu presvedčeniu, že v týchto napätých časoch sa nemôžeme predsa baviť a tešiť sa zo života, ale my si myslíme, že to je práve ten liek na to ako to prekonať. Je dôležité nabrať silu, napríklad aj na tanečnom parkete. V radosti je sila a na to by sme nemali zabúdať, hlavne nie v časoch, ktoré nás neustále stresujú. Veríme, že náš album bude tým liekom,“ uviedli Haiku Hands pre womeinpop.com. Vznik ich druhej štúdiovky naštartoval beat, ktorý austrálskej kapele dodal Caleb Nott, ktorého si môžete pamätať z projektu Broods, na nahrávanie dohliadali ďalšie dve známe mená - Dan Farber, ktorý spolupracoval s Tkay Maidza a Josh Fountain, spolupracovník Ladyhawke.

Beastie Boys, Outkast, Tracy Chapman ale aj The Knife patria na zoznam tých, ktorí Haiku Hands počas 7 rokov trvajúcej kariéry ovplyvnili. Hudobnú inšpiráciu na decembrový album hľadali u ďalších známych mien ako Fatboy Slim, Gorillaz či The Chemical Brothers. Na albume ale počuť aj vplyv r'n'b 90.rokov. Inšpiráciu na texty našli Haiku Hands v dnešnom svete, aj keď ako hovoria, na albume prezentujú to, čo cítia ony a nie to, čo si myslí zvyšok sveta. Haiku Hands síca nenahrali album roka 2023, ale radosť a nadšenie s akými vznikal z neho cítiť budete. Navyše pre Claira Nakazawa je tento album veľmi špeciálnym, nahrávala ho v čase, kedy bola tehotná a dokonca posledné skladby na album nahrávala len dva dni pred pôrodom. „Nájdite si miesto, kde si ten album budete môcť pustiť poriadne hlasno a budete môcť tancovať a skákať,“ odporúčajú vám samotné Haiku Hands.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame