Album týždňa: Ys - Trading Gold for Garbage

Album týždňa: Ys - Trading Gold for Garbage

Necelý mesiac pred Vianocami sa hudobná scéna s výnimkou Cliffa Richarda ukladá na zaslúžený zimný spánok, ktorý trvá spravidla do prelomu januára a februára. Čím nechcem povedať, že už nevyjde žiadna pre Rádio_FM relevantná hudba - časť domácich hudobníkov ešte i na Silvestra rozhýbu granty, časť zahraničných hudobníkov nás poteší konceptuálnymi albumami, najčastejšie výberovkami a my sa radi necháme prekvapiť.
Tento týždeň však ešte regulárnu albumovú novinku k dispozícii máme a nie hocijakú. Po predošlých dvoch vydaniach rubriky, ktorej dominoval striktne rap, sa pozrieme do Česka.

Tento týždeň si pri našom Albume prídu na svoje tí z vás, ktorí si občas zafrflete na prílišnú ústretovosť efemka k hudbe pripomínajúcej mainstream. Projekt Ys je jednak číra radosť z tvorby bez akéhokoľvek kalkulu a marketingových omáčok, jednak teritórium tak široké a pritom striktne alternatívne, že len samotný pokus o definíciu vzbudzuje nádeje. A oprávnené. Ys sú Lenka, doposiaľ vystupujúca ako Ivy Z a súčasť Billow, a Orel alias Lionel Sůva z kapiel Planety a Prohra Praha, a hoci sú na svojom bandcampe pomerne skúpi na slovo, jediná veta, ktorú tam uviedli stojí za to. Znie: bookovat tuhle podivnost na svoje štyřicátiny můžeš tady - a nasleduje kontaktný mail.

Kam zaradiť produkciu Ys? Nikam príliš konkrétne sa vám to nepodarí. Pomôcť si môžeme žánrom psychadélia, experimentálna elektronika, shoegaze a v 80. rokoch by sme povedali aj: taký český androš, v zmysle underground a alternatíva. Samotné duo v sympaticky úspornej tlačovej správe zmieňuje dva hudobné mantinely či nápovedy: surovosť Crystal Castles a éterickosť Cocteau Twins.

Meniť zlato na odpad a naopak, to je hudobné poslanie českého resp. juhomoravského dua Ys. Škodoradostný humorista by chcel možno dodať, že ľahko sa im tvorí týmto princípom, keď používajú trombóny. Znie to možno bizarne, ale tento plechový nástroj, signifikantný skôr pre džezové bigbandy a vážnu hudbu než svet indies, je jedným z najzaujímavejších zvukových aj harmonických momentov celého albumu. Poslucháč sa ale dočká aj atmosférického ženského vokálu, kvákajúcich gitár či štebotajúcej acidovej 303.

Album vznikal necelé tri roky v muzikantských bytoch v Prahe a vo Veselí nad Moravou, kde najmä na všetko odhodlané dychové nástroje museli susedom robiť veľkú radosť. My si ju robíme pozoruhodným, nevšedným dielkom dvojice Ys. A keď som v úvode hovoril o tom, že kapela je na svojom bandcampe skúpa na slovo a má tam jednu jedinú vetu, tak som nehovoril celkom pravdu. Vety tam má dve a tá druhá znie: kazety budou.


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame