Album týždňa: Aesop Rock – Integrated Tech Solutions

Album týždňa: Aesop Rock – Integrated Tech Solutions

Zdá sa, že november = predčasné Vianoce. Aspoň pre hip-hopových fanúšikov. Za posledné týždne totiž vydali svoje diela Aesop Rock, Danny Brown, Drake, The Alchemist, Rick Ross a Meek Mill, 2 Chainz a Lil Wayne, Earthgang či Busta Rhymes. Každému podľa chuti. Dokonca aj André 3000 z Outkast vydal album, ktorý označuje za svoj debutový sólový, aj keď od rapu ho to zavialo dosť ďaleko. Po vypočutí toho i tamtoho je výsledok, že naším novým albumom týždňa sa stáva deviaty album od Aesop Rocka – Integrated Tech Solutions.

Predtým, ako začneme, zopakujme si, prečo je Aesop Rock výnimočný. Už v roku 2016, keď vydal svoj vynikajúci The Impossible Kid – vtedy tiež album týždňa – som písala, že je to rapper, ktorého texty nie sú žiaden fast food. Sám sa tak vyjadril, ale potvrdili mu to aj iní, keď spočítali, koľko unikátnych slov použil vo svojom diele. Medzi prvými 35 tisíckami slov mu napočítali až takmer 7 400 unikátnych, zatiaľ čo iným uznávaným umelcom Beatles 5 100 a Eminemovi 4 500. Aesop Rock dokonca dopadol lepšie ako William Shakespeare či Herman Melville v Bielej veľrybe. K tomu pridajme jeho schopnosť produkovať vlastnú hudbu, čo sa nebojí vybočiť zo zabehaných koľají, či charizmatický rapový prejav, ktorému veríte bez toho, aby sám seba explicitne vychvaľoval, zvyšoval hlas alebo používal vulgarizmy všade, kde potrebuje presvedčiť.

Integrated Tech Solutions je prezentovaný ako koncepčný album, pričom hneď v úvode sa dozvedáme, že Integrated Tech Solutions, teda ITS, je názov fiktívnej spoločnosti vyvíjajúcej lifestylové a priemyselné aplikácie, dizajnované na dosiahnutie požadovaných multizážitkov. Aesop Rock však na rozdiel od niektorých iných hudobníkov neposkytuje vlastný album ako platformu na marketing technologickým spoločnostiam, skôr naopak, na albume sa v podstate vysmieva z toho, nakoľko sa nové technológie stali súčasťou našich životov. Nakoniec, ako tvrdí, je jediným rapperom, ktorý nevlastní auto. A tak je potešujúce, že aj na koncepčnom albume týkajúcom sa moderných technológií sa stretávame s človečinou, dozvedáme sa detaily z Aesopovho života, pozitívne aj negatívne, zahŕňajúce jeho vzťah k skejtbordu, riekam, holubom či fastfoodu, ale aj príbehy z minulosti vrátane skúsenosti so smrťou blízkeho človeka.

Už je to nejaký čas, čo si Aesop Rock netvorí sám len textovú, ale aj hudobnú zložku skladieb. Aj v tomto prípade ide o album kompletne vyprodukovaný ním. A v súlade s koncepciou albumu, týkajúcou sa high tech, využíva syntetizátory a všeobecne sci-fi elektro zvuky (aj keď ktovie, či aspoň o trochu viac ako na predchádzajúcich albumoch), ale nechýbajú ani živé nástroje a, samozrejme, sample a skreče. Ich neprítomnosť by mu jeho rodný New York asi ťažko odpustil.

A keďže tvorba Aesop Rocka je škola vysoká, najmä čo sa textov týka, pozrime sa na záver na názory ľudí, čo anglicky hovoria už od narodenia. Zahraničné recenzie sú nadšené, 6 recenzií na Metacriticu dáva výsledok 84 bodov zo 100. Kritici hovoria o jeho najlepšej práci dosiaľ, o tom, že asi nikdy neznel taký hladný po tvorbe ako teraz, o tom, že dnes je už viac konverzačný ako bojovný, ale aj o tom, že je to už dlho, čo počuli taký presvedčivý storytelling ako práve na albume Integrated Tech Solutions.

aesop-rock-integrated-tech-solutions-740x600.jpg

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame