Album týždňa: Beirut - Hadsel

Album týždňa: Beirut - Hadsel

O Zachovi Condonovi a jeho Beirut sme už pár rokov nepočuli. Nebola však za tým bežná pauza na načerpanie nových síl. Zach Condon bojoval s vážnymi zdravotnými problémami, kedy nebolo jasné, či ešte niekedy bude spievať a dostihli ho aj problémy s duševným zdravím, ktoré pred sebou tlačil od teenagerských čias. Zlomovým bodom bol rok 2020 a mesiace pred vypuknutím pandémie, kedy sa frontman Beirut rozhodol odísť do Nórska, na ostrov Hadsel, kde sa snažil vysporiadať so svojou minulosťou aj prítomnosťou, a to vďaka tvorbe novej hudby. To všetko obklopený prírodou, ktorá ho každý deň fascinovala viac a viac. Túto krásu preniesol aj na novembrový album Hadsel.

Turné k albumu Gallipoli, ktorý Beirut vydali v roku 2019, by kvôli pandémii zrejme netrvalo dlho, no skončilo sa ešte skôr a to kvôli zdravotným problémom Zacha Condona. Obdobie tesne pred lockdownom tak strávil v Nórsku, kde známy hudobník dostal možnosť využívať pri svojej tvorbe aj starý organ v jednom z kostolov. Hudobný nástroj v kostole, ktorý mal stovky rokov, ho tak fascinoval, že na albume Hadsel vypustil gitary a hlavnú úlohu dostal práve historický nástroj, ktorým sa snažil opísať krásy ostrova Hadsel a všetky zázraky prírody, ktorých bol každý deň svedkom.. „Bicie mali vyjadrovať to, čo vidíte vonku všade okolo seba. Organ mal byť zasa tým teplým krbom, ku ktorému sa skryjete pred tou neznesiteľnou zimou,“ uviedol k nahrávke Zach Condon pre aquariumdrunkard.com.

Rok 2019 označuje ako rok plný chaosu, pred ktorým musel jednoducho ujsť a vôbec mu nevadilo, že uteká do treskúcej zimy. Podarilo sa mu však nájsť malú komunitu, do ktorej zapadol a kde sa konečne cítil dobre. Je to cítiť aj z albumu, ktorý na ostrove Hadsel vytvoril. Zach Condon konečne našiel pokoj aj inšpiráciu. Navyše vďaka organu, ktorý sa ozýva na celom albume, sa postavil pred novú hudobnícku výzvu. Na organe predtým nehral, bolo to pre neho niečo celkom nové, čo ale chcel zvládnuť sám. Na album si tak nahral takmer všetko sám a novembrovú štúdiovku aj produkoval. Pri nahrávaní albumu sa inšpiroval najmä počúvaní zborovej hudby. Dokončovanie albumu prebiehalo v Berlíne, kde zrejme americký hudobník nájde svoj nový domov a postupne rozbieha aj nové projekty.

Zach Condon vyrastal v ateistickej rodine, no vždy ho fascinovali náboženstvá. Nie však samotná cirkev, voči ktorej má zjavne výhrady, no kresťanstvo vo svojej najčistejšej forme, a tiež kresťanská hudba. Páči sa mu princíp akceptácie sveta takého aký je. Zrejme aj to je jedným z dôvodov, prečo kostra novej štúdiovky vznikla práve v kostole a vychádza z kresťanskej filozofie. Vo viere nachádza niečo ako psychologickú pomoc. „Celý môj život som trpel depresiami a úzkosťami. Celý život bojujem s pocitmi, že nič nemá zmysel. Navštívil som milión psychiatrov, bral som veľa liekov, antidepresív, liekov na úzkosti, ale mám pocit, že dnešný svet nemá liek na vyliečenie duše,“ uviedol Condon pre aquarium drunkard.com. Hoci dodáva, že lieky určite pomôžu, no prácu, ktorú musíte na sebe odmakať za vás nespravia. Silu uzdraviť sa musíte nájsť vy.

Dokončovanie šiestej štúdiovky projektu Beirut prebiehalo počas lockdownu a viete si asi predstaviť, čo izolácia a nejasná budúcnosť robila s krehkou dušou hudobníka, ktorý takmer celý život bojuje s depresiami či úzkosťami. „Časť zo mňa si hovorila, že svet sa zbláznil. Druhá časť ale hovorila, že tento album dokončím, hoci už nikdy nebudem môcť cestovať alebo vychádzať z domu. Bol som z toho zničený, vyhorený, no práve to pridalo ešte viac sureálnosti tomu albumu. Jednu časť som dokončil ešte pred pandémiou, ďalšiu počas lockdownu. S vydaním som však čakal na lepšie obdobie. Vedel som, že hneď ako skončí pandémia, tak vyjde milión albumov, lebo každý hudobník, ktorý nemohol koncertovať trávil čas v štúdiu,“ uviedol Zach Condon. Načasovanie albumu na temnú jeseň mu však vyšlo dokonale. Album Hadsel, ktorý vznikal v chladnom Nórsku, do tohto obdobia výborne zapadol.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame