Album týždňa: Lol Tolhurst x Budgie x Jacknife Lee - Los Angeles

Album týždňa: Lol Tolhurst x Budgie x Jacknife Lee - Los Angeles

Piatok alternatívnej hudbe opäť prial: zaujímavo až experimentálne znie prevetranie bluesových archívov labelu Smithonian Folkways dvojicou Matmos, novinku vydali Crystal Fighters, so svojimi singlami pečení-varení aj v našom dennom vysielaní, a pekné indie albumy nahrali aj King Creosote a Bar Italia. Našim albumom týždňa však bude síce nečakaný no skvelý počin, ktorý by sme mohli pokojne nazvať aj “traja veteráni”.

Počuli ste dobre, v štúdiu sa naozaj zišli niekdajší bubeník a klávesista The Cure a bubeník Siouxsie & the Banshees a The Creatures. Stalo sa tak ešte pred covidom s pôvodným plánom nahrať temný, post-punkový inštrumentálny album. Našťastie pre nich aj pre nás ostatných sa však počas covidu začali nudiť, materiál si ešte niekoľkokrát vypočuli, podrobili ho kritike s jednoznačným záverom: musí sem prísť spev. A tak sa v hre objavil producent Jacknife Lee a množstvo hostí.

Prečo je vlastne LA v názve albumu? Je to mesto kde obaja britskí protagonisti našli svoje nové domovy i životné lásky. Mesto neprijímajú nekriticky - v titulnej skladbe hosťujúci James Murphy z LCD Sound System spieva o tom, že LA požiera svoje deti. Tolhurst, Budgie a Lee však žijú, a majú nesmierne veľa energie. Album je síce temnejší, no veľmi dynamický, hlučný, nekompromisný.

Voľba hostí bola údajne prácou producenta Leeho, a zdá sa úplne logická. Bobby Gillespie z Primal Scream dostal priestor v nahrávkach s mierne screamadelickými náladami, výborne zapadli aj James Murphy z LCD Sound System, Mark Bowen z Idles, Isaac Brock z Modest Mouse či raper Pan Amsterdam. Album tvoria ale aj inštrumentálky, napokon, to bol aj pôvodný zámer dua Tolhurst/Budgie, a ani nahrávkam bez spevu nechýba hviezdy hosť - The Edge z U2.

Trochu nadnesene by sa dalo povedať, že tento album ani nemal nárok dopadnúť ináč než dobre. Jeho ústrednými postavami sú totiž hudobník, ktorý opustil kapelu The Cure po jej vrcholnom albume Kiss Me Kiss Me Kiss Me, a bubeník, ktorého ako jedného z mála na svete rešpektuje aj nenapadobiteľný rytmický génius Stewart Copeland z The Police. A producent Jacknife Lee je presne ten, ktorý odkazu novej vlny a post-punku rozumie ako zo súčasníkov v štúdiu málokto. 


Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame