Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – The Silver Cord

Album týždňa: King Gizzard & The Lizard Wizard – The Silver Cord

Ich tvorbu sme oslavovali na začiatku leta, keď sme aj tu v rubrike Album týždňa detailne analyzovali album PetroDragonic Apocalypse; or, Dawn of Eternal Night: An Annihilation of Planet Earth and the Beginning of Merciless Damnation. Zároveň sme vás upozorňovali na to, že títo sympatickí austrálski šialenci sú schopní vydať aj päť štúdiových nahrávok v priebehu dvanástich mesiacov.

Udialo sa tak v rokoch 2017 a 2022. Takže ten aktuálny nie je ničím zvláštny po kvantitatívnej stránke; témou je skôr žánrová variácia tejto neuchopiteľnej hudobnej formácie. A tá je naskutku šokujúca. Po divokom metalovom letnom albume je tu pulzujúca jesenná elektronika najvyššej kvality.

Štúdiový album s poradovým číslom 25 je tu po intenzívnom festivalovom lete, v rámci ktorého si King Gizzard & The Lizard Wizard zahrali aj na Slovensku a podľa očitých svedkov z festivalu Grape na letisku v Trenčíne zažiarili nezabudnuteľným spôsobom.
Hudobný vesmír Austrálčanov, zvaný tiež Gizzverse, obsahoval až doteraz riadne voľné a tekuté škatuľky ako psychedelický rock, garážový rock, acid rock a progresívny rock, surf rock a krautrock, psychedelický pop, indie rock... tak mi napadá, môže byť škatuľka tekutá?

Áno, vidíte, toto sú presne tie úvahy, ktoré prichádzajú, keď počúvate najnovší elektronický album od týchto mladých fanatikov.

Už v polovici septembra varoval fanúšikov gitarista Joey Walker, že nasledujúci album od King Gizzard & The Lizard Wizard bude úplne iný, veľmi synťákový. Austrálčania sa rozhodli, že takýmto spôsobom vytvoria silnú albumovú dvojicu, ktorá sa bude až tak veľmi odlišovať, že to bude napokon dávať dokonalý zmysel a tá kombinácia bude v konečnom dôsledku funkčná a kvalitná.

Nuž a čo v koncepte Yin a Yang doplniť k thrashmetalovej víchrici zo začiatku leta? Samozrejme, že syntetizátory a výlučne analógové nahrávacie zariadenia. A aby toho nebolo málo, vychádzajú dve rôzne verzie albumov – jedna so skrátenými skladbami a druhá s predĺženým mixom, kde piesne majú cez desať minút, v prípade songu Theia dokonca viac než dvadsať minút.

Je inšpiratívne čítať všetky tie zmätené reakcie na najnovšie štúdiové snaženie austrálskych hudobných chameleónov. Je to bezpochyby najzvláštnejší zo všetkých 25 albumov v diskografii King Gizzard & The Lizard Wizard – a to treba dodať, že za tých pár rokov stihli vydať naozaj viacero divokých obskúrností.

Kým v prípade predchádzajúcich nahrávok ste si vedeli zaradiť jednotlivé kompozície do ako-tak funkčných žánrových rámcov a porovnávať tvorbu Austrálčanov s kanadskými metalistami Voivod alebo bájnym jazzovým mágom Milesom Davisom, pri The Silver Cord nič takéto zjednodušujúce neprichádza do úvahy. Je to proste hudobný samorast v celej svojej ohyzdnosti aj kráse. Je iba na vás, čo z toho si vyberiete.

King Gizzard - obal.jpg

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame