Album týždňa: The Streets - The Darker The Shadow The Brighter The Light

Album týždňa: The Streets - The Darker The Shadow The Brighter The Light

Doteraz bol raperom, spevákom či producentom. Dnes ho už môžeme poznať aj ako filmového producenta, režiséra, scenáristu či dokonca herca. Mike Skinner nám v týchto dňoch predstavuje svoj prvý film, ktorý podporil aj rovnomenným albumom The Darker The Shadow The Brighter The Light. 44 ročný hudobník si vo filme zahral dja Mikea, ktorého okrem hudby zamestnávajú aj ženy či drogy. „Robil som na tom filme a albume intenzívne sedem rokov. Vždy som po niečom takom túžil, odkedy som robil videá k svojim skladbám. Teraz som mal konečne pocit, že som na to pripravený. Chcel som ísť na tom tým klasickým spôsobom, nakoniec som zistil, že to najlepšie bude riadiť sa svojou intuíciou a spraviť si všetko sám. A tak som si to celé režíroval, zahral som si tam, postrihal som si to, spravil som k tomu filmu hudbu, celé som to napísal, produkoval, aj zaplatil,“ uviedol k svojmu debutu Mike Skinner.

Jeho nový album by neexistoval bez filmu, ktorým ho podporil a naopak. The Darker The Shadow The Brighter The Light vychádza zo zážitkov, ktoré Mike Skinner zažil v kluboch a za tých 20 rokov na scéne toho zažil naozaj dosť. Práve jeho filmovému debutu by mali byť fanúšikovia The Streets vďační. Práve jeho film a jeho financovanie boli totiž dôvodom, prečo sa Mike Skinner vrátil na scénu, hoci ešte pred pár rokmi tvrdil, že s The Streets skončil. Na albume aj filme pracoval intenzívne aj počas lockdownu, kedy sa učil hlavne nové veci - okrem varenia aj robiť filmy. „Hovoril som si, že spraviť film nemôže byť nič ťažké. Veď už som spravil asi tak milión videí. Bol som schopný spraviť jedno video týždenne a tak som si hovoril, že 90 minút bude nič. Ale spraviť film a 30 videí sa nedá porovnať. Film musí mať príbeh, niečo, čo dáva zmysel. Nemôžete len spojiť pár pekných záberov dokopy,“ uviedol k filmovej skúsenosti Mike Skinner pre Guardian.

Ak patríte medzi tých fanúšikov The Streets, ktorí milovali hlavne staršie Skinnerove albumy, tak na novinke The Darker The Shadow The Brighter The Light si prídete na svoje. Z albumu budete mať miestami pocit, že Mike Skinner sa na albume vracia do čias, kedy bol na vrchole. „To je život hudobníkov. Veľká čas vašej kariéry je o nostalgii, kedy sa vraciate k obdobiu, kedy ste boli naozaj veľkí. Do obdobia, kedy sa váš život začal meniť, začal ste ísť úplne inou cestou ako väčšina vašich kamarátov a vy ste to celé museli spracovať. Keď máte 20, tak je to pre vás skvelé obdobie, no potom sa s tým celý zvyšok života snažíte vysporiadať,“ prezradil Mikes Skinner v rozhovore pre Guardian, k prvému albumu The Streets po dvanástich rokoch.

Mike Skinner si po takmer dvadsiatich rokoch na hudobnej scéne, mnohých spoluprácach a oceneniach už naozaj nemusí nič dokazovať. Spraviť film podporeným albumom bolo pre neho najmä osobnou výzvou, možnosťou posunúť sa aj v hudbe ďalej. „Robiť hudbu, to nie je nič ťažké, najmä v dnešnej dobe. Hlavne pre mladých ľudí to už nie je žiadny problém a sú v tom dokonca lepší ako ja. Majú jasno v tom čo chcú a čo nie. Ak ale chcete robiť umenie, musíte byť veľmi vyberaví. Musíte si vedieť povedať toto je dobré a toto nie,“ uviedol Mike Skinner pre musicradar.com. Ako dodáva, jeho októbrový album je výsledkom takmer jednej dekády strávenej v kluboch. Je to výsledok pozorovania ľudí, testovania beatov a skladieb, tie najlepšie skončili práve na novinke The Darker The Shadow The Brighter The Light.

„Bola to tá najťažšia vec akú som v živote robil. Bol som tým filmom až posadnutý, no keď som ho konečne dokončil, zasa som žil svoj šťastný život. Keď bol film hotový, veľmi sa mi uľavilo,“ hovori Mike Skinner k svojmu filmovému debutu, pri ktorom netreba zabúdať ani na rovnako silný album, ktorý funguje aj samostatne. Aj keď Mike Skinner hovorí, že jedným z dôvodov prečo spravil film je, že hudba takmer 45 ročného chlapa by aj tak nikoho nezaujímala. „Keď som robil na albume Original Pirate Material, tak to bol bez akýchkoľvek tlakov. A podobne to bolo aj s týmto filmom. Tým, že nám ten film nikto neplatil, tak sme nemuseli myslieť na to, že musíme spraviť niečo, čo bude zarábať. Jediné, čo som musel spraviť, bolo ísť opäť na turné s The Streets a to mi rozhodne nevadilo,“ uviedol Mike Skinner.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame