Album týždňa: Jorja Smith - Falling or Flying

Album týždňa: Jorja Smith - Falling or Flying

Za debut Lost and Found z roku 2018 zbierala samé chvály, všetci tak boli zvedaví ako dopadne jeho nasledovník. S druhým albumom si Jorja Smith ale dala načas, no ako hovorí, vrátila sa sebavedomejšia ako kedykoľvek predtým. „Prvýkrát vydávam niečo, s čím sa dokážem stotožniť aj teraz. Tento album je ako môj mozog. Stále sa na ňom niečo deje, na každej jednej skladbe, no na každej jednej skladbe je ten moment, kedy sa zastavíte a vypnete,“ uviedla k novinke Jorja Smith. Prvý album po piatich rokoch inšpirovaný žánrami ako jazz, soul, r'n'b či funky house je predovšetkým o vzťahoch - s jej kamarátmi, partnermi ale aj jej vlastným ja.

Na nový album nás Jorja Smith nechala čakať dlho, ako ale uviedla pre magazín Billboard, nahrávanie jej druhej štúdiovky vôbec nebolo jednoduché. „U mňa neexistuje nič medzi. Buď som veľmi šťastná alebo som veľmi smutná. Buď mám pocit, že moja kariéra ide hore alebo naopak padá. Neviem sa zbaviť toho tlaku,“ uviedla 26 ročná hudobníčka. Na druhom albume má o päť rokov viac a v skladbách dáva najavo, že z dievčaťa je už dnes vyspelá žena. Navyše známa žena. „Nikdy som nechcela byť známa. Chcela som len spievať, to je všetko,“ uviedla Jorja Smith, ktorá sa slávou ešte úplne nedokázala vysporiadať. Album je o mladej žene, ktorá v živote hľadá tú správnu cestu, spoznáva sa a hľadá svoje miesto v tomto svete. Na albume znie sebavedomo, no nebojí sa ani hovoriť o veciach, ktoré ju desia a nemá problém pôsobiť zraniteľne.

Jorja Smith priznáva, že práve vďaka druhej štúdiovky konečne vie ako chce znieť. Nový album nazýva jej domovom a v domácom prostredí aj vznikal. „Konečne som mala okolo seba ľudí akých som potrebovala. Predtým som mala pri sebe ľudí, ktorí podkopávali moje sebavedomie, kvôli ktorým som o sebe pochybovala,“ uviedla Jorja Smith. Jej druhý album vznikal v spolupráci s menami ako Blue May, P2J či New Machine. Väčšinu skladieb ale vytvorila s duom DameDame, teda svojimi kamarátkami, ktoré pozná od pätnástich. Ako hovorí Jorja Smith na septembrovom albume čerpá hlavne z vlastných skúseností. Zatiaľ čo na debute bola skôr pozorovateľkou, dnes sa nebojí písať o tom, čo sama zažila. Album nahrávala v meste Walsall, teda v meste, v ktorom sa narodila. Jorja Smith totiž cítila, že je čas, na čas opustiť Londýn, z ktorého už bola unavená.

Jorja Smith sa s druhým albumom nesnažila naplniť očakávania fanúšikom, dôležité bolo, aby s výsledkom bolo spokojná predovšetkým ona sama. Na albume nepracovala so žiadnym konceptom a väčšina skladieb vznikla z čistej improvizácie. Ako totiž Jorja Smith prezradila pre britský Guardian, nahrávanie albumov ju vôbec nebaví, oveľa radšej má živé vystúpenia. „Nevychádzala som zo žiadnej témy či konceptu. Jediné čo chcem svojou hudbou u poslucháčov vyvolať sú emócie - či je to smútok alebo šťastie. Je to vyslovene ženský album. Ľudia z neho budú cítiť moju vyzretosť. Verím, že si povedia, že som naozaj dospela. Chcem, aby ľudia moju hudbu nielen počúvali, ale aj cítili,“ uviedla Jorja Smith pre Vogue. Jej septembrovú novinku by sme pokojne mohli nazvať aj dvojalbumom, ponúka vám na nej až 16 skladieb.

Jorja Smith si nikdy nezvykla na slávu, hoci teraz, keď vymenila rušný Londýn za jej rodné mesto Walsall a blízkosť rodiny, znáša to už oveľa lepšie. Druhý album, ktorá tak vznikal v úplnej pohode ju hlavne veľa naučil a už sa nevie dočkať, kedy to všetko zúžitkuje na jeho nasledovníkovi. Zatiaľ ale musí stačiť album, ktorý mapuje ostatných päť rokov jej života. „Na albume vás prevediem rôznymi emóciami. Každá skladba má inú náladu, každá skladba je iný svet. Zvukovo ten album buď padá alebo lieta,“ uviedla k novinke, na ktorej hosťuje aj J Hus, Jorja Smith. „Vďaka tomuto albumu som to zase ja. Možno aj vďaka DameDame, s ktorými som na albume robila. Sú to kamarátky, žiadne veľké mená. Presne takto som hudbu robila v období, kedy som len začínala,“ dodala k septembrovému albumu Jorja Smith.

Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame