Album týždňa: Baroness – Stone

Album týždňa: Baroness – Stone

Keď sme sa naposledy stretli v našom vysielaní v rubrike Album týždňa s týmito sympatickými umelcami z amerického Juhu, bolo to v lete roku 2019. Vtedy bol svet úplne iným miestom. Nahrávka Gold & Grey bola pred štyrmi rokmi zavŕšením farebného cyklu v tvorbe Baroness. Po debutovom Červenom, fantastickom Modrom, dvojitom Žltom a Zelenom a napokon veľmi dôležitom, návratovom Purpurovom albume. Dnes je všetko inak, symbolické farby zostali s v minulosti, dáma a páni z Baroness sa vydali za novým dobrodružstvom a práve o ňom a albume Stone sa budeme rozprávať v najbližších dňoch až do nedele.

Už v septembri 2020 líder Baroness, gitarista a spevák John Baizley v jednom z rozhovorov spomínal, že pre svoj nový, už šiesty štúdiový album, budú vyberať z tridsiatky nových songov. Čerstvý materiál sa rodil uprostred najťažších týždňov a mesiacov v pandémii, začínali už na jar a pokračovali vždy v pondelok večer cez spoločné Zoom mítíngy. Zhovárali sa o nových nápadoch, vymieňali si čriepky vznikajúcich skladieb a dúfali, že keď sa konečne budú môcť stretnúť, všetko do seba zázračne zapadne. Samotné nahrávanie sa začalo už v novembri 2020. K vydaniu albumu Stone v septembri o tri roky neskôr však ešte viedla veľmi dlhá cesta.

Aj na novom albume Baroness dokazujú, že sú, veľmi podobne ako ich slávnejší kolegovia Mastodon, skvelými pokračovateľmi toho najlepšieho, čo pre svet tvrdej gitarovej hudby urobili bájni Thin Lizzy už v 70. a 80. rokoch. Zmysel pre melodické nápady, melanchóliu a clivotu v atmosfére nahrávok, hudobnícka ekvilibristika a fantastické živé vystúpenia, to všetko na Baroness už dlhé roky obdivujú ich fanúšikovia po celom svete. Veru tak, odkaz Thin Lizzy obohatený o špinu, blato a temnotu deväťdesiatych rokov minulého storočia a tvorbu veličín ako Neurosis či Today Is The Day; odkaz Thin Lizzy v súčasnej scéne plnej skvelých skupín ako Kvelertak, Kylesa, Black Tusk či Torche.

Gitaristka a speváčka Gina Gleason bola súčasťou Baroness už pri nahrávaní albumu Gold & Grey. Je to však práve novinka Stone, na ktorej zažiarila hudobníčka z Philadelphie úplne najviac. Spôsob, akým svojím hlasom dopĺňa Johna Baizleyho, je na novinke očarujúci, nehovoriac o jej gitarových schopnostiach. Tie sú markantné najmä pri živých vystúpeniach; Gina a jej vyžarovanie na pódiách klubov a festivalov, to je v prípade Baroness zážitok sám o sebe. V minulosti hrala rôzne úlohy v rámci slávneho Cirque du Soleil, bola na turné so Smashing Pumpkins, Santanom aj Jellom Biafrom, hrala v coverových skupinách Misstallica či Queen Diamond, ale spôsob, akým sa dnes umelecky realizuje v skvelých Baroness, je jednoducho úžasný.

Album Stone sa zatiaľ v hodnoteniach zahraničných novinárov pohybuje na úrovni 76 bodov zo stovky možných. Čiže zaslúžený úspech. Žurnalisti chvália hĺbku nahrávky a množstvo nápadov, ktoré fanúšikovia a poslucháči objavujú až po dlhšej dobe. Samozrejme, že je veľmi náročné nadviazať na úspechy fantastických diel, akými boli najmä Červený a Modrý album, ale už po týždni od vydania je zrejmé, že Stone bude jedným z vrcholov v koncoročných rebríčkoch metalových a hardrockových nahrávok. Už zostáva len návrat na turné a prípadne debut na Slovensku. To by bol veľký zážitok, veď Baroness sú najsilnejší naživo.

Stone.jpg

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame