Album týždňa: Romy - Mid Air

Album týždňa: Romy - Mid Air

Fanúšikovia britskej kapely The XX už od roku 2017 čakajú na ich ďalší album a hoci trojica občas naznačí, že pracujú na nových skladbách, k dokončeniu novej štúdiovky sa zrejme ešte neblížia. O to viac by mohli potešiť sólové albumy členov kapely. Dlhú pauzu tria ako prvý využil Oliver Sim, ktorý pred rokom vydal vlastný debut Hideous Bastard, a takmer presne po roku sme sa dočkali aj prvej sólovky Romy. Obidva albumy ale spája to, že ide o veľmi osobné výpovede a asi aj to je dôvod, prečo ich potrebovali vydať sami za seba. Zatiaľ čo Oliver Sim na albume úzko spolupracoval s Jamiem XX, vďaka čomu album nebol až tak ďaleko od tvorby s The XX, Romy sa vybrala celkom iným smerom. Jej debut je jej vyznaním queer klubom, ktoré boli pre ňu vždy tým miestom, kde našla svoju komunitu aj pochopenie.

The XX vždy patrili medzi veľmi introvertné kapely a členovia nepotrebovali na seba pútať pozornosť inak ako hudbou. A výnimkou nie je ani Romy, ktorá nikdy nechcela strhávať pozornosť priamo na seba a aj to jej bránilo, aby za celých 15 rokov kariéry vydala niečo vlastné. Vďaka tanečnej hudbe ale našla potrebnú odvahu a je zjavné, že tak ako jej dvaja kolegovia z kapely, aj ona je dnes oveľa sebavedomejšou a odvážnejšou. Určite jej pomohlo aj to, že už pár rokov hráva aj ako djka v kluboch a nedávno sa k tejto činnosti po dlhej pauze opäť vrátila. „Stále je to pre mňa niečo nové, ale hlavné je to, že ma to baví,“ uviedla k novej kariére Romy pre NME. Pocit, že ste v klube budete mať aj z jej septembrového albumu, ktorý je niečím ako poctou tranceu. Inšpiráciu na albume našla u Madonny a jej nahrávky Confessions on a Dancefloor z roku 2005.

O Romy ste možno pár rokov nepočuli, no hudbe sa venovala stále, akurát, že niekoľko rokov sa učila písať skladby skôr pre iných ako pre seba. Podobne ako to roky robil producent Fred Again.. a práve to túto dvojicu v roku 2018 spojilo a práve Fred Again.. jej pomohol naplniť predstavu o tom ako by mal znieť jej vlastný album. Keď spolu napísali prvú skladbu na album, Loveher bolo jasné, že toto bude len začiatok ich úzkej spolupráce. So skladbami jej samozrejme pomohol aj kolega z The XX, Jamie XX ale aj známy producent Stuart Price, ktorý pracoval aj s Madonnou či The Killers. Mid Air však nie je len tanečným albumom, ale predovšetkým albumom, ktorý nám prezradí viac o živote Romy za ostatných pár rokov. Zásadnou udalosťou v jej živote bolo aj to, že sa vydala a práve svojej manželke album venuje. Oliver Sim na svojom debute oznámil, že je HIV pozitívny, Romy na albume po prvýkrát hovorí o svojej manželke a vzťahoch.

Romy Madley Croft nám na sólovom albume, na ktorom hosťuje aj Beverly Glenn-Copeland, síce rozpráva svoj vlastný príbeh, no zdá sa, že nahrala album, ktorý bude zásadným pre mladých queer ľudí. Romy vďaka svojej úprimnosti a odvahe hovoriť na albume o vlastnej sexualite inšpiruje aj pomáha. Jeden konkrétny zážitok s fanúšikom sa jej postaral o špeciálny moment. „Prišli za mnou, že Strong sa im pomohol vysporiadať sa so smrťou kamaráta. Bol to pre mňa silný moment. Vtedy som si uvedomila, že hoci sme v klube a ja som napísala tanečnú skladbu o smútku, tak že aj takáto hudba dokáže ľuďom pomáhať,“ uviedla Croft pre NME. „Keď hrám ako djka, tak cítim ako mi bije srdce a je to pre mňa zároveň spojenie s mojimi emóciami. Tento album je pre mňa pozvánkou k tomu, aby sa ľudia vďaka tejto hudbe tiež spojili so svojím vnútrom,“ dodala Romy.

Romy nahrávala svoj debut úplne slobodná a bez tlakov od okolia. Vedela, že svoj debutový album nahrať nemusí, ale chce. A to jej pomohlo cítiť sa počas nahrávania ako v čase, keď so svojou materskou kapelou The XX nahrávali prvý album. Nikto nič nečakal, nikto na nich netlačil. Aj keď Romy vďaka sólovke boduje v recenziách a nahrala jeden z najzásadnejších albumov tohto roka, pre ňu je podstatné to, že sa podelila príbeh svojej lásky.  Album písala ako denník. „Verím, že sa ľudia s tými skladbami dokážu stotožniť, ale zároveň si ten album užiť. Potešilo by ma ak by si ho v noci pustili, aby sa zabavili a potom počas dňa ho počúvali sami a viac sa sústredili na texty,“ uviedla Romy pre Instyle Australia. Fanúšikom The XX na záver ešte odkazujeme, že ak stále novej hudby od členov The XX nestačilo, už druhý sólový album chystá aj Jamie xx.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame