Album týždňa: Slowdive – Everything Is Alive

Album týždňa: Slowdive – Everything Is Alive

S končiacim sa letom rozhodne nekončí intenzívna radosť z kvalitnej živej či štúdiovej hudby. Veľké zážitky z koncertov sa presúvajú z festivalov do intimity klubov a práve začiatkom septembra sa začína zdvíhať prívalová vlna nových albumov, ktorá celkom logicky vyvrcholí na Vianoce.
Už prvý septembrový deň priniesol skvelé novinky od silných mien ako Empire State Bastard, Royal Blood, Taking Meds či Soen. My vám v priebehu najbližších siedmich dní pustíme ukážky z nového albumu od legendy žánru shoegaze – britskí Slowdive si tentokrát dali záležať, aby sme na ich ďalší štúdiový zárez nečakali skoro dvadsať rokov ako na predchádzajúci bezmenný album z roku 2017. Everything Is Alive je tu v celej svojej melancholickej kráse na veľkú radosť všetkých zasnívaných fanúšikov po celom svete.

Slowdive vznikli už v roku 1989. Hlavnými ťahúňmi sú speváčka, gitaristka a klávesáčka Rachel Goswell a spevák a gitarista neil Halstead, ktorý je aj hlavným skladateľom Slowdive. Dopĺňajú ich gitarista Christian Savill, basgitarista Nick Chaplin a bubeník Simon Scott. Všetci hrali aj na debutovom albume Just For A Day v roku 1991. Najznámejším a doslova štýlotvorným sa stal ich druhý štúdiový album Souvlaki, ktorý vydali o dva roky neskôr a ktorý je považovaný za jednu z vlajkových lodí sympatického zasneného hudobného žánru menom shoegaze.

Tí istí hudobníci, ktorí nahrávali debut v roku 1991 sa stretli aj na práci na novom, piatom albume o celé tri desaťročia neskôr. A ten pocit spolupatričnosti a umeleckej jednoty je v prípade Slowdive veľmi dôležitý – ako hovorí samotný Neil Halstead, keď sú s novým materiálom spokojní všetci v kapele, vtedy je to tá skutočná kvalita a hudobná sila.
Každý jeden z nich pochádza z rôznych umeleckých a kreatívnych smerov a tie najlepšie kúsky ich nápadov sa stretávajú v tvorbe Slowdive niekde uprostred. A tu musíme dodať, že to miesto „niekde uprostred“ je v prípade tejto britskej kapely skutočne okúzľujúce.

Môžeme sa rozprávať o tom, že noví Slowdive sú opäť raz na fascinujúcej zvukovej výprave – objavujú nové psychedelické plochy okorenené elektronickou hudbou 80. rokov, udivujú emotívnou hĺbkou i nádhernými melodickými nápadmi. Čo je však ešte dôležitejšie, je skutočnosť, že do dnešnej uponáhľanej tiktokovej doby rozmelnenej pozornosti prinášajú opäť čaro sústredenia sa na zážitok z celého dlhohrajúceho albumu. Umelci ako Slowdive sú so svojou tvorbou v týchto dňoch extrémne dôležití.

Slowdive zaznamenali so svojou novinkou už v prvých dňoch veľký úspech. V tradičnom matematickom vyjadrení to v priemere zo všetkých sledovaných recenzií z relevantných novinárskych zdrojov vychádza na viac než príjemných 84 bodov zo stovky možných. Veľmi peknú charakteristiku priniesli vo Wall Street Journal, keď Everything Is Alive označili ako perfektnú hudbu pre koniec leta.
A už keď je reč o lete, s predchádzajúcim albumom Slowdive zavítali v lete 2017 aj k nám na Slovensko, na letisko v Trenčíne. Pohoda 2024 a Slowdive s týmto skvelým novým materiálom, to by bolo niečo!

Pripravil: Rudi Rus

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame