Sofi Tukker: Literatúra je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie

Sofi Tukker: Literatúra je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie

Na Pohode si zahralo aj americké duo Sofi Tukker, ktoré tvoria Sophie Hawley-Weld a Tucker Halpern. Kolegyňa Romana Grajcarová sa so Sophie a Tuckerom porozprávala aj o tom, aký vplyv má na ich tvorbu literatúra, pre ktorý film by najradšej vytvorili soundtrack či ako vznikla ich cover verzia hitu Tom’s Diner od Suzanne Vega.

Sofi Tukker: Literatúra je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Viaceré vaše skladby čerpajú inšpiráciu z poézie. Napríklad aj hit Drinkee, ktorého text je adaptáciou básne brazílskeho spisovateľa Chacala, či názov vášho EP Soft Animals, ktorý pochádza z básne Wild Geese americkej poetky Mary Oliver. Mnohí by to ale asi netipovali vzhľadom na tanečný až party charakter vašich skladieb.

(Sophie) Áno, literatúra je pre nás veľkým zdrojom inšpirácie a dôvodov je mnoho. Napríklad s brazílskym básnikom Chacalom, ktorý inšpiroval Drinkee, doteraz spolupracujeme a často spolu komunikujeme. Chacal sa za roky spolupráce stal už aj našim priateľom a jeho básne v portugalčine sa vyznačujú veľmi svojráznym štýlom a mnohými slovnými hračkami. Aj naša najnovšia skladba Jakaré z apríla tohto roku je inšpirovaná jeho básňou. Ja čítam veľa a všetko, čo prečítam sa napokon nejakým spôsobom pretavuje aj do hudby a textov.

Takže to v kapele máte podelené: Sophie píše texty a Tucker skladá hudbu?

(Tucker) Keďže ja mám dyslexiu, čítanie mi vždy robilo trochu problém. No mám veľké šťastie, že som v kapele s niekym, kto literatúru tak veľmi miluje, teda všetky literárne inšpirácie prichádzajú od Sophie. Čo sa týka tvorby, všetko máme pekne podelené. Naše zručnosti sa vzájomne veľmi pekne dopĺňajú. A aj keď Sophie tvorí väčšinu textov a ja sa zas venujem tej hudobnej stránke, niekdy si to aj vymeníme. Sem tam prihodím nejaký text ja a niekedy zas s novou melódiou príde Sophie. Ale väčšinou je ona tá poetka a ja ten, kto stojí za hudbou.

Minulý rok ste vydali skladbu Summer in New York, ktorá je coverom hitu Tom’s Diner headlinerky tohtoročnej pohody Suzanne Vega. Ako vznikol nápad na tento cover?

(Sophie) Vlastne to bola náhoda. Napísali sme skladbu, mali sme k nej zloženú gitarovú časť no nemali sme v nej použitý žiaden sampel. Aj keď sa nám pesnička fakt páčila, cítili sme, že v tej gitarovej časti niečo chýbalo, nebolo to ešte úplne ono. A vtedy sme si uvedomili, že nám to pripomína skladbu Tom’s Diner, pretože práve tá je o tom, ako plynú dni v New Yorku. Aké sú tie dni obyčajné a všedné. Zrazu sme si povedali: Veď táto naša skladba je vlastne akoby verziou Tom’s Diner z roku 2023. Odkázať na pôvodnú skladbu od Suzanne Vega a použiť sampel Tom’s Diner bolo napokon už úplne samozrejmé.

Vaša hudba už bola použitá vo viacerých filmoch a seriáloch. Spomeniem napríklad seriál Nový pápež s Judom Lawom, kde je vaša pieseň Good Time Girl úvodnou skladbou. Skladba Feeling Good zas zaznela vo filme Birds of Prey (Podivuhodná premena Harley Quinn). Ak by ste si ale mohli vybrať, pre ktorý film by ste najradšej zložili soundtrack?

(Sophie) Ak by som si mohla vybrať, určite by som chcela, aby naše skladby, najmä tie najnovšie, boli niekedy použité vo filmoch o Jamesovi Bondovi. Často totiž hudba, ktorá je použitá v Bondovkách, naberie ikonický status. Ľudia ju vnímajú veľmi silno a celé je to veľmi sexy. Vlastne mám teraz na mysli jednu úplne konkrétnu skladbu, ktorú by som si tam rozhodne vedela predstaviť. Ešte nie je 100% dokončená a zatiaľ ani nevyšla, no už keď sme ju písali, vraveli sme si, že znie veľkolepo. Rozhodne by sa do takého filmu hodila.

(Tucker) Veľmi by som si prial, aby sme boli v soundtracku k Barbie filmu a mrzí ma, že v ňom nie sme. Myslím si, že tento film úplne patrí do súčasnej pop-kultúry. Zároveň sa mi veľmi páči jeho farebnosť a taký trošku umelecký pohľad na celú Barbie kultúru. Takisto naše hlasy - môj posadený trochu nižšie a Sophiein zas trochu vyššie - možno pripomínajú hudobné zoskupenie Aqua s ich hitom Barbie Girl. My by sme to teda mohli podať v novej, zábavnej verzii.

A aké máte plány po Pohode?

(Sophie) Najprv ideme do Srbska, kde budeme hrať na festivale Exit. Potom sa vraciame do New Yorku.

(Tucker) V spojených štátoch nás čaká ešte niekoľko festivalov a potom sa opäť vraciame do Európy, niekoľkokrát budeme vystupovať na Ibize a čaká nás aj koncert v Las Vegas. Jednoducho lietame po celom svete.

Vraví o svojich letných plánoch duo Sofi Tukker, ktoré tento rok poprvýkrát vystúpilo aj na Pohode.


Pripravila: Romana Grajcarová. foto: Pohoda / Dave Mariančík

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame