Obrazy sveta à la Perfume Genius

Obrazy sveta à la Perfume Genius

Vysvetľoval, prečo je súčasťou tvorenia aj netvorenie, opisoval, ako sa púšťa do nových umeleckých projektov, spomínal tanec, horor aj TikTok. Mike Hadreas, čiže Perfume Genius na Pohode pre Rádio_FM.

V Artist Village sa miešalo milión zvukov, z neďalekého pódia tam doliehali refrény Aliny Pash.  K nemu akoby nič z toho neprenikalo. Sústredil sa len na otázky a odpovede, ktoré pripomínali krátke príbehy. S dejovým oblúkom a uvoľňujúcim smiechom.

Ako sa mu hrá na festivaloch s toľkými podnetmi? „Je to ako vojsť do niečoho, čo vám celkom nepatrí,“ hovorí Perfume Genius. Času na prípravu býva málo, človek sa po chvíli vrhne do vlastného vystúpenia, čo sa vraj môže skončiť zle, ale aj zábavou: „Najviac ma baví, keď sa ľudia zaseknú na mojom koncerte, a netušia, kto som. Vidím, že ma sledujú a hovoria si – Fajn, toto by mohlo byť cool. – Potom sa obzerajú okolo seba alebo skúšajú tancovať na nejakú moju pesničku, ktorá vôbec nie je tanečná. To je vždy veľmi vtipné.”

Pri pohybe sme sa na chvíľu zastavili. V roku 2019 sa Perfume Genius predstavil ako tanečník v projekte The Sun Still Burns Here americkej choreografky Kate Wallich. Bola to úplne nová skúsenosť, ktorá mu priniesla mesiace intenzívneho skúšania, neistotu, či je na správnej adrese, ale aj oslobodzujúce až transcendentné pocity.

„Ľudia mi hovorili – Nikdy predtým si netancoval, nebol si nervózny? – Asi áno, ale ono to k tomu patrí. Keď robíte niečo nové, možno vám to nepôjde, alebo v tom nebudete dobrí. No ja to chcem aj tak vyskúšať, najmä keď je to inšpiratívne. Potrebujem toho dať zo seba veľa von a neviem, ako to spraviť. Toto môže byť jeden zo spôsobov, tak to skúšam.”


Skúša to aj v iných umeleckých vodách. Vytvoril napríklad soundtrack k filmu svojej kamarátky. „Chcú od vás hudbu, lenže to nie je jazyk, ktorým sa vyjadrujú,” hovorí na margo skúsenosti. Režisérka mu však dala slobodu a umelecky si porozumeli. Verí, že rovnaké by to mohlo byť aj v budúcich projektoch.

Perfume Genius tiež režíroval klipy k niekoľkým svojim pesničkám a láka ho celovečerný film. Uvedomuje si náročnosť filmovej výroby a tvrdí, že nie je technický typ. „Páčia sa mi rôzne nálady a energie, ak mám spraviť niečo konkrétne, je to ťažké.” Nezdá sa však, že by ho rôzne organizačné či technologické požiadavky mali odradiť. Filmy miluje a raz by rád nakrútil vlastný. Ideálne horor.


A ako (popri tom všetkom) robí pesničky? „Vo všeobecnosti rád tvorím dlho. Skladám veľa, mám množstvo rozpracovaných nápadov, ktoré sa vo finále ani nemusia dostať na album. Nie, že by ten materiál bol zlý, ale nie je to celkom ono. Keď nájdem bod, z ktorého chcem začať písať, ide to obyčajne rýchlo. Napríklad polovicu ostatného albumu som spravil za týždeň. No s tvorbou je to rôzne, mám rád aj dedlajny, takže ak potrebujem písať, píšem. Nie som však veľmi ambiciózny, a keď mám voľno, nerobím nič.“

Dôležitou súčasťou jeho skladateľského procesu je vizualita. Kým sa pustí do nového albumu, nazbiera si množstvo obrázkov, z ktorých čerpá inšpiráciu. Aj na sociálnych sieťach publikuje obrazové výseky z reality – ironické, znepokojivé, ale aj dojímavé. Také ako jeho hudba.

Umelcove príspevky na sieti, ktorá sa dnes volá X, v článku analyzovali aj The New York Times. Čo tam aktuálne uverejňuje? „Twitter ma prestal baviť, teraz som na TikToku. Zdá sa mi zábavnejší, hoci aj to je čudné miesto, no nepohybujem sa tam v temných zákutiach. Temný je podľa mňa Twitter, pôsobí pochmúrne, čo sedí, pretože aj realita je pochmúrna, no človek jej chce trochu uniknúť.“

Perfume Genius na Pohodu priniesol drámu, pohyb a skladby plné silných odkazov. „V živote som nevidela človeka, ktorý by viac vlastnil to, kým je. Neskutočný zážitok,” zaznelo v dave po jeho koncerte.

V príspevku ďalej opisuje svoj vzťah k tancu, vysvetľuje, ako sa vyrovnáva s tvorivou krízou a prezrádza, že aj on sám stal inšpiráciou pre pesničku.

Perfume Genius na Pohode Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 

Pripravila: Katarína Uhrová, Foto: Pohoda / Martina Mlčúchová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame