Yard Act

Yard Act

Skupina Yard Act koncertovala na Pohode na hlavnom stage-i. Za necelé tri roky od svojho vzniku sa stali jednou z top kapiel nezávislej rockovej scény. O tom, ako sa im to podarilo a aké majú ďalšie plány, sa s nimi rozprávala Zuzana Líšková.

Yard act - fíčr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Britská skupina Yard Act vznikla v roku 2019 v Leedse. Počas festivalu Pohoda, kde vystúpili, sme sa rozprávali s jej zakladateľmi – spevákom Jamesom Smithom a basgitaristom Ryanom Needhamom. Najprv nás zaujímalo, ako sa kapela dala dokopy.

James Smith: Teraz už spolu nebývame, ale keď sme skupinu založili, Ryan býval v izbe v mojom dome. Rozmýšľali sme, rozprávali sa, zdieľali myšlienky a tak to vzniklo. Aj teraz býva Ryan za rohom, len o dve ulice ďalej. A všetko zdieľame aj naďalej – cez internet.

Obaja hudobníci majú za sebou dlhoročné účinkovanie vo viacerých skupinách, ale hudbu dlho robili len popri svojich prácach na plný úväzok. Yard Act pred pandémiou stihli odohrať len tri koncerty, napriek tomu sa im podarilo preraziť. Uzatvorenie sveta  bolo pre nich istým spôsobom výhodné.

Ryan Needham: Myslím, že to bol čas, kedy bolo všetko zavreté a nemohli sme poriadne robiť ani naše práce. Pre nás ako hudobníkov to bol krátky nádherný čas, v ktorom sme mohli byť skutočne plodní a väčšinu roboty na albume sme spravili práve vtedy.

Singel Trapper´s Pelt vydali v marci 2020, EP Dark Days so štyrmi skladbami v januári 2021. O rok na to vyšiel ich debutový album The Overload. Ich hudba sa dá charakterizovať ako post-punk a indie rock, ale často využívajú aj prvky Italo disco a hip-hopu. Album The Overload bol nominovaný na Mercury Prize 2022 a skupina dokonca nadviazala aj spoluprácu s Eltonom Johnom. Vo svojich raz spievaných, inokedy prednášaných textoch sa venujú kapitalizmu, pandémii či brexitu. Cynizmus a napätie zmierňujú čiernym humorom a aj ich prekvapuje, že tento mix u poslucháčov funguje.

James Smith: Z nejakého dôvodu to u poslucháčov zarezonovalo a dokázali s našou hudbou nájsť spojenie. Je to úžasné, ale aj dosť zvláštne, pretože dosť dlho to fungovalo len cez počítač. S ľuďmi sme sa nestretávali naživo, len v online priestore. Až neskôr, keď sa svet znovu otvoril, začali sme hrávať skutočné koncerty a videli sme našich fanúšikov.

Nový album, ktorý práve Yard Act dokončujú, sa textovo trochu odklonil od toho prvého, ide viac do hĺbky. Hnev a frustráciu z debutu vystriedala snaha o porozumenie. Jamesa zmenilo nadobudnuté sebavedomie a aj fakt, že sa stal otcom. Jeho vnímanie sveta a vlastného postavenia v ňom výrazne ovplyvnilo aj koncertovanie mimo Veľkú Britániu.

James Smith: Druhý album vznikol po niekoľkých turné. Až po koncertovaní v rôznych krajinách som si začal uvedomovať, na akom malom kúsku sveta žijeme. Zmenilo to moje vnímanie aj písanie a skúšam viac písať o sebe a svojom ľudskom prežívaní a veľmi dúfam, že sa mi takto podarí osloviť ľudí aj mimo ostrovov, z ktorých pochádzame.

Skupine Yard Act sa momentálne darí a sú veľmi radi, že sa hudobnej kariére môžu venovať profesionálne. Hranie spočiatku brali ako zábavu, ktorou pre nich predtým bývala popri práci. Tentokrát sa to snažia trochu zmeniť.

Ryan Needham: Hranie bolo pre nás vždy tak trochu sviatok. Keď sme to začali robiť naplno, tak sme do toho pol roka dávali úplne všetko a rýchlo sme prišli o energiu... Tento rok sa to snažíme robiť trochu vyváženejšie a uvoľnenejšie. V skupine sa staráme o seba navzájom, pijeme aj alkohol, pivo – a behávame.

Yard Act práve dokončujú mixovanie druhého albumu a pripravujú sa na nakrúcanie videoklipov, jeho promovanie aj ďalšie koncertné turné. S režisérom ich videoklipov, Jamesom Slaterom, momentálne píšu scenár k hranému filmu, ktorý bude rozprávať príbeh vzniku ich nového albumu. Podľa slov skupiny je to veľmi ambiciózny projekt a mal by byť mixom filmov Blade Runner a Jumanji.


Pripravila: Zuzana Líšková, Foto: Šimon Lupták

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame