Album týždňa: Blur - The Ballad of Darren

Album týždňa: Blur - The Ballad of Darren

Po ôsmich rokoch sú opäť spolu. Najprv dva single, potom dvakrát Wembley a v piatok nasledoval nový album. Akí sú Blur - päťdesiatnici? Bystrí pozorovatelia na pulze doby? Morózni chlapi hromžiaci na oblaky? Bezstarostní muzikanti ťažiaci zo stále intenzívnej slávy? Odpovie nám album The Ballad of Darren odteraz až do nedele, každý deň vždy novou skladbou.

„Asi by bolo aj trochu divné, keby som ako 55-ročný človek nenosil v sebe aj nejaký smútok,“ komentuje svoj životný pocit v období nahrávania novinky Blur jej frontman Damon Albarn, považovaný dlhodobo za najväčšieho workoholika medzi britskými hudobníkmi. Čím nie je povedané, že na novinke nenájdete aj svižné kúsky s priam euforickými tempami či riffmi. Typický “party album” The Ballad of Darren ale rozhodne nie je.

Málokoho prekvapí, že The Ballad of Darren je výsledkom songwritingu Damona Albarna s Grahama Coxona. A zdá sa, že im to ladí ešte lepšie než kedykoľvek predtým, dokonca sa - podľa ich slov - konečne prepracovali k úplne intuitívnej metóde skladania hudby, kedy Coxonova gitara akoby nahrádzala Albarnov text alebo ho emóciou gitarového zvuku a melódie dopovedala. Metóda tak trochu aj vynútená okolnosťami, kedže väčšinu hrubých rysov skladieb napísal beztak Albarn celkom sám u seba v domácom štúdu.

Novinka Blur nie je typickým konceptuálnym albumom, akých vychádzalo veľa najmä v 70. rokoch minulého storočia, predsa len s nimi ale má čosi spoločné, ak by sme i rovno vynechali ich - ako vždy poctivý - songcrafting: Albarn, Coxon, James a Rowntree akoby začínali vždy znova, s novými osobnosťami, reálnymi či fiktívnymi a tieto v ich počiatočnej nevinnosti vedú životom, alebo pasívne pozorujú ich správanie a zážitky.

Ak by sme to chceli vyjadriť veľmi nekomplikovane tak novinka Blur je album s dostatočným množstvom hudby i textu na počúvanie. V roku 2023, kedy sa už mainstream bez akéhokoľvek pokusu to skrývať, hrá ak nie na tridsaťsekundové tik-tokové hooky, tak maximálne na single, pričom EP je už prakticky dinosaurí formát. Do toho vpadne takmer konceptuálny album jednej z najmilovanejších britských kapiel všetkých čias. V tomto kontexte je možné povedať, že nám The Ballad of Darren nadelil nečakané lukulské hody.

Blur.jpg

Pripravil: Daniel Baláž

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame