Vök: Ten pocit, keď si získame festivalové publikum

Vök: Ten pocit, keď si získame festivalové publikum

Trio z Reykjavíku odohralo na Pohode krásny koncert v Café Kušnierik. Pred vystúpením si našli čas na rozhovor pre Rádio_FM.

Vök: Ten pocit, keď si získame festivalové publikum Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vök, to sú speváčka a gitaristka Margrét Rán Magnúsdóttir, basgistarista Einar Stefánsson a bubeník Bergur Dagbjartsson. Margrét môžete poznať aj z kapely Gus Gus, Einar zároveň pôsobí v projekte Hatari. Stretli sa v roku 2013 na islandskej hudobnej súťaži Músíktilraunir, ktorej sa obaja zúčastnili s inými skupinami. Margrét známy muzikantský battle vyhrala, krátko potom sa k nej pridal Einar a vo Vök hrá dodnes.

Sympatická dvojica vysvetľuje, že množstvo kapiel, ktoré doma majú, môže súvisieť aj s nedostatkom slnečného žiarenia v ich krajine. „Podľa mňa nás to veľmi ovplyvňuje. Práve preto máme tendenciu ísť celkom hlboko do svojho vnútra, aby sme si svetlo vytvorili,“ tvrdí Margrét.

Einar pokračuje: „Nemôžeme tráviť veľa času vonku, preto je nevyhnutné byť doma alebo v štúdiu. Píšeme knihy, robíme hudbu, venujeme sa umeniu. Myslím si, že keby sme mali o trochu viac svetla, ľudia by možno mali menšiu potrebu tvoriť a boli by šťastnejší.”

Rozprávame sa aj o dedlajnoch a zaseknutiach, v ktorých človek nedokáže tvoriť, hoci by veľmi chcel. Margrét hovorí, že po vydaní ostatného albumu (2022) pociťovala nedostatok kreativity. Akoby nevedela nájsť tie správne slová. No prednedávnom sa v jej osobnom živote udiala šťastná udalosť a ona verí, že ju inšpiruje aj hudobne.

V jednom staršom rozhovore Margrét povedala, že miluje post-koncertný adrenalín, ktorý považuje za návykový. „Totálne návykový,” potvrdzuje na Pohode. Nestáva sa to po každom koncerte, no cítiť takúto eufóriu je vraj najväčší zážitok.

Adrenalín zažívajú aj na festivaloch, tam však má trochu inú príchuť. „Začínate svoj festivalový set a je možné, že väčšina ľudí vás predtým nepočula ani nevidela. Keď sa vám po niekoľkých pesničkách podarí dostať ich na svoju stranu, je to vždy pekný zlomový bod,” hovorí Einar.

Taký bod nastal aj počas koncertu Vök na Pohode. „Čistá radosť,” zhrnula neskôr kapela na sociálnej sieti.


Pripravila: Katarína Uhrová, Foto: Šimon Lupták

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame