Kultový album_FM: Daft Punk – Random Access Memories

Kultový album_FM: Daft Punk – Random Access Memories

Štvrtý a záverečný album Daft Punk – Random Access Memories vyšiel pred desiatimi rokmi, 17. mája 2013.

Kultový album_FM: Daft Punk – Random Access Memories Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Kým predchodcovia Random Access Memories, albumy Human After All a Discovery sa len pohrávali zo sedemdesiatkovým a osemdesiatkovým gýčom – so žánrami ako prog rock, soft rock a disco, Random Access Memories je priamo poctou tomuto hudobnému obdobiu. Ale aj po postupnej príprave zostali mnohí poslucháči zaskočení.


Daft Punk si zavolali hviezdnych hostí ako Nile Rodgers, Giorgio Moroder, Pharrell Williams a hudbu im tentoraz nahrávali živí muzikanti. Vrátili sa k tomu, čo ich formovalo v rannej mladosti a od čoho sa chceli tak oddeliť, keď robili house a techno na debute Homework.

Random Access Memories pripomína doby minulé aj dĺžkou nahrávania, aj peniazmi, ktoré bolo treba na jeho výrobu. Ale náklady sa v tomto prípade Daft Punk určite vrátili.

Random Access Memories je perfektne zvukovo spravený album, ale neposúva hudbu dopredu. Je to teatrálne, gýčové, a zároveň zábavné, a to je kľúč k jeho pochopeniu. Tiež aj pripomienka, že veľkú hudobnú retro vlnu sme žili už pred desiatimi rokmi.

Random Access Memories je umelecké gesto, koncept, a buď tú ich hru budete hrať s nimi, alebo sa vám táto zbierka rádiových singlov nemusí páčiť.


Pripravil: Peter Dolník

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame