Album týždňa: Fred Again.. & Brian Eno - Secret Life

Album týždňa: Fred Again.. & Brian Eno - Secret Life

Najskôr zvalcoval Boiler Room, potom pútal pozornosť koncertom Tiny Desk pre npr.org a len nedávno spolu so Skrillexom a Kieranom Hebdenom známym pod menom Four Tet uzatvárali festival Coachella namiesto headlinera Franka Oceana. Fred Again.. prežíva mimoriadne úspešné obdobie, teraz ale upozorňuje na to, vďaka komu je dnes tak ďaleko. Len pred pár dňami splnil to, čo sľuboval už dávnejšie - vydal spoločný album s Brianom Enom. Práve Brian Eno bol od jeho šestnástich jeho mentorom a práve Brian Eno ho postrčil k tomu, aby nebol len spoluautorom skladieb pre slávnych hudobníkov, ale skúsil to aj sám za seba. Ich spoločný album Secret Life tak bude pre Freda Gibsona tým, ktorý určite nebude mať taký komerčný úspech ako jeho vlastné albumy, no rozhodne bude pre neho veľmi podstatným.

Hoci Fred Again.. už dávnejšie v rozhovoroch naznačoval, že na niečom pracuje práve s Brianom Enom, vydanie ich spoločného albumu bolo do poslednej chvíle tajomstvom. Album oficiálne ohlásili len pár dní pred vydaním a to so slovami jeho vydavateľa, ktorým sa stal Kieran Hebden aka Four Tet, ktorý má aj svoj label Text Records. Ten o albume povedal, že ide o najkrajší album roka 2023. Nahrávanie albumu prebiehalo v období, kedy Fred Again.. pracoval na jeho treťom album Actual Life III, ktorý vyšiel len minulý rok. Producent, ktorý aktuálne svojimi setmi zabáva tisíce ľudí, vám na májovom albume predstavuje svoju druhú tvár, ktorá je známa hlavne jeho skalným fanúšikom, ktorí ho sledujú na sociálnych sieťach, kde často pridáva videá, ktoré potešia práve fanúšikov ambientnej hudby.

Spolupráca dvojice Fred Again.. a Brian Eno začala ešte niekedy v roku 2009, kedy sa ešte teenager Fred Gibson stal súčasťou acapella projektu Briana Ena. Oveľa intenzívnejšie ale spolupracovali v roku 2014, kedy sa Fred Again.. podieľal na jeho spoločnej nahrávke s Karlom Hydeom z Underworld. Na albume High Life im Fred Again.. pomohol s bicími, synťákmi a dokonca aj backing vokálmi. „Viem, že Fred o mne niekedy hovorí, že som jeho mentorom, no je to vzájomné. To, čo robí on, je pre mňa niečo celkom nové, je to niečo unikátne,“ prezradil o spolupráci s mladým producentom samotný Brian Eno pre The New York Times.

Spolupráca dvojice Fred Again.. a Brian Eno je na novinke Secret Life vyrovnaná, každý na album pridal to svoje a vzájomná spolupráca je pre oboch veľkou školou. Učí sa nielen ani nie 30-ročný Fred Gibson, ale aj viac ako 70-ročný Brian Eno. Legendárny hudobník hovorí, že práve vďaka nemu sa naučil počúvať hudbu iným spôsobom. „Keď som s ním robil po prvýkrát, hneď som si všimol, že je geniálny. Je citlivý a naozaj dobrý hudobník, čo ma na ňom hneď dostalo. Ale najskôr som veľmi nerozumel hudbe, ktorú robí. Trvalo mi to nejaký čas, ale potom som pochopil, že to, ako pristupuje k hudbe, je niečo úplne nové. Ja sám som sa od neho veľa naučil,“ prezradil Brian Eno pre Apple Music.

Ak chcete pri najnovšej tvorbe, ktorú vám Fred Again.. ponúka tancovať, ako ste u neho zvyknutí, tak album Secret Life s Brianom Enom rozhodne nie je pre vás. Ak ale chcete objavovať, čo všetko Fred Again.. ešte dokáže a doteraz neukázal, tak si májovú novinku určite vypočujte. Rukopis Freda Gibsona ale rozhodne počuť budete. Album v recenziách síce neboduje, čo je aj pochopiteľné. Od producentskej superstar a legendy ambientnej hudby by ste čakali majstrovské dielo, čo album Secret Life nie je. Nebudete na ňom počuť, to, čo ste ešte nikdy nepočuli. Ak ale chcete objavovať ďalšie podoby, ktoré Fred Again.. v sebe ukrýva, tak album Secret Life je pre vás.


Pripravila: Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame